У середу, 20 жовтня, відзначається Міжнародний день кухаря. Ця професія виникла дуже давно в Греції на острові Крит - перші згадки про неї датуються 2600 роком до н. е.

"Апостроф" розповідає про історію свята та цікаві факти про кухарів.

День кухаря: історія

У різних країнах здавна по-різному віддавали данину культурі приготування їжі. Професія кулінара була в пошані, і багаті будинки навперебій хвалилися майстерністю свого особистого кухаря. При імператорах Августі та Тиберії (близько 400 року н.е.) були організовані перші школи кухарського мистецтва, які очолював великий кухар Апіцій.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

У Стародавній Греції виник культ Акслепія, міфічного лікаря-цілителя, чия дочка Гигея вважалася покровителькою науки про здоров'я. Їх помічниця, кухарка Куліна, стала десятою музою Греції і Риму і отримала назву кулінарія (від латинського culina кухня). У найдавніших трактатах Вавилона, Єгипту, Китаю і Сходу можна знайти кулінарні рецепти.

Кінець середньовіччя приніс в Європу безліч східних прянощів, кулінарія отримала подальший розвиток. На перше місце за майстерністю приготування страв вийшла Італія, не відставала від неї і Франція.

У Німеччині кухар вважався однією з чотирьох важливих фігур при дворі, а у Франції кухарями ставали лише знатні люди. Посада головного винороба Франції вважалася дуже почесною, за нею слідував керуючий випічкою хліба, начальник чашників, шеф-кухар, керуючі ресторанів і лише потім йшли маршали і адмірали.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Міжнародний день кухаря - свято досить молоде, воно було започатковане в 2004 році за ініціативою Всесвітньої асоціації кулінарних співтовариств. Сьогодні його відзначають в більш ніж 70 країнах світу.

Цікаві факти про професію кухаря

  • Білий кухарський ковпак набув поширення в 18 столітті на прохання англійського короля Георга II. Це було зроблено, щоб волосся кухаря, бува, не потрапило в блюда. В наші дні вимога до його носіння закріплена в санітарних нормах багатьох країн світу.
  • У Стародавньому Римі траплялися цілі повстання кухарів. Вони вимагали підпорядкування і контролю над цілими містами.
  • Першим в історії олімпійським чемпіоном в 776 році до н. е. став кухар з Еліди на ім'я Кореб.
  • Найбагатшим кухарем наших днів за версією журналу Forbes є британець Гордон Рамзі. Його статки оцінюються в 38 млн доларів. Рамзі не тільки володіє мережею ресторанів, але також робить кулінарні шоу, пише книги і створює телепередачі.
  • В Англії в ресторані The Clink працюють кухарями близько 30 ув'язнених. Заклад обслуговує до 96 осіб на день.
  • Існує багатовікову суперечку про те, хто кращі кухарі - французи чи італійці. Негласно вважається, що перші з них - кращі кондитери, іншим же немає рівних в приготуванні риби і морепродуктів.
  • У ресторані японського міста Нагойя працює робот-кухар Fua-Men. Він не тільки миє посуд і нарізає овочі, але і здатний готувати основні страви.
  • Кращими кухарями вважають чоловіків: температура їх рук на 2 градуси нижча, ніж у жінок. Через це в Японії жінок не допускають до приготування суші та десертів.

Раніше "Апостроф" розповідав про кухаря з Гватемали, який замість духовки, мікрохвильовки або дров'яної печі використовує Пакаю - один з найактивніших вулканів на планеті.