RU  UA  EN

Субота, 29 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 червня

28 червня

Всі новини

Скандал із гнилими продуктами для фронту: заступнику міністра оборони вручили підозру

За поставки в бойові бригади ЗСУ гнилих продуктів, перемороженого м'яса і курятини, що на третину складається із замороженої води, доведеться відповісти заму міністра оборони Ігорю Халімону, відповідальному за тендерні закупівлі.

Чиновника підозрюють у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ в умовах особливого періоду, про що йдеться у кримінальному провадженні № 62020000000000695 за ст. 114-1 КК України, копію якого має сайт "Апостроф".

На думку слідства, Халімон "створив для суб’єктів господарювання, які здійснювали постачання харчування, більш вигідних умов виконання зобов’язань, ніж передбачено укладеними Основними договорами – збільшення об’ємів продукції, що постачатиметься, зменшення витрат виконавця на логістику та транспортування продукції, унеможливлення ведення претензійної роботи замовником в разі постачання неякісної продукції".

У ГБР вважають, що Халімон усвідомлював, що створення таких преференцій для ТОВ "Військсервіс-волонтер" можливе лише за умови внесення до укладених Основних договорів завідомо невигідних для виконання ЗСУ положень.

Укладення підлеглим Халімона - в.о. директора Департаменту держзакупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони Костянтином Ступаком - додаткових угод збільшило навантаження на бюджет Міноборони, призвело до псування недоторканних запасів і негативно вплинуло на стан бойової підготовки ЗСУ, йдеться у документі.

З документів зник обов'язок постачальника щодо освіження запасів продовольства, і це була покладено самого замовника, тобто Міноборони, чим збільшило навантаження на бюджет відомства на 720 млн грн, створювало загрозу псування недоторканних запасів через відсутність можливості їхньогго освіження та погіршення стану бойової підготовки ЗСУ.

"Дії Халімона І.С. та Ступака К.Л. кваліфікуватимуться за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1 КК України – перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України, вчинене в умовах особливого періоду, за попередньою змовою групою осіб", - йдеться у документі.

Нагадаємо, 14 квітня комітет Верховної Ради ініціював звільнення Халімона за неякісне харчування військових і тендерну монополію. Нардепи заявили, що отримали записи розмов, на яких Халімон погрожував військовим за складання актів порушень на "Військсервіс-Волонтер".

Нардепи зазначили, що компанія зі статутним капіталом 35 тис. грн отримала держпідряди від міністерства майже на 6 млрд грн, хоча фірма не має виробничих потужностей і працює як "прокладка" за договором субпідряду.