RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

До 15 років за ґратами: в Україні можуть серйозно посилити покарання за смертельні ДТП

До Верховної Ради України внесли одразу три законопроекти, які передбачають посилення відповідальності за дорожньо-транспортні пригоди, що спричинили загибель людей.

Про це повідомляє "Апостроф" із посиланням на сайт українського парламенту.

Законопроект №6240 "Про внесення змін до статей 286 та 286-1 Кримінального кодексу України про посилення відповідальності за порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило загибель людей" передбачає позбавлення волі від 5 до 8 років (зараз від 3 до 8 років - "Апостроф") з позбавленням права керувати транспортними засобами на термін від 3 до 5 років (зараз до 3 років - "Апостроф").

За порушення правил дорожнього руху з кількома загиблими з вини порушника термін збільшиться від 8 до 12 років (зараз 5-10 років – "Апостроф"), а право на керування транспортним засобом порушник втратить довічно. Аналогічне покарання пропонується за скоєння ДТП зі смертельними наслідками у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння - якщо жертв виявиться більше, термін замість 7-12 років збільшиться на 12-15 років.

Водночас у законопроекті №6240-1 пропонується карати винуватців ДТП на термін від 7 до 12 років з позбавленням права на керування транспортними засобами на термін від 5 до 7 років, якщо ДТП спричинило тяжкий чи смертельний результат.

Ще одним законопроектом №6240-2 пропонується внести зміни до Кримінального кодексу України, а саме: саджати винуватця ДТП на термін від 5 до 8 років з позбавленням права керувати транспортним засобом на 5 років, якщо ДТП спричинило смерть людини або тяжкі тілесні ушкодження.

Раніше в МВС України повідомили, що в 2021 році в країні істотно знизилася кількість смертей в результаті ДТП.