RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Епоха конвертаторів та схемних ПДВ закінчується - експерт

Вперше за багато років в Україні розгорнуто повномасштабну кампанію боротьби з ухиленнями від сплати податків. Блокуються так звані схеми "скруток" ПДВ, які щомісяця завдавали бюджету країни мільярдних збитків. Але міцна та добре організована корупційна система всередині країни чинить опір.

Про це аналітик, співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич пише на своїй сторінці у Facebook.

"Борються зі змінами не тільки і не стільки "скрутники", а й ті, хто їх покриває у податковій. Водночас у парламенті розгорнулася боротьба з корупцією у ДПС", - вважає експерт.

На думку Дмитра Марунича, на припинення роботи схем та конверторів спрямовано ініціативу голови комітету Верховної Ради України з фінансів, податкової та митної політики Данила Гетьманцева. Як вважає експерт, в українській податковій уперше створено прецедент реальної боротьби з корупцією.

"Це перший крок до системи та світогляду, що існує, наприклад, у США: несплата податків - це тяжкий кримінальний злочин. І те, що процес боротьби зі скрутками зараз пішов, підтверджує те, про що я та інші експерти заявляли раніше: законів у нас вистачає, але вони не виконуються", - упевнений Дмитро Марунич.

Також аналітик звертає увагу на необхідність не лише ліквідації самих схем, а й покарання тих посадових осіб, які "дають гарантії недоторканності" всім, хто замішаний у цих схемах.