RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

Чи чекати загальної мобілізації у разі вторгнення РФ: детальна відповідь Генштабу

Генштаб готовий провести загальну або часткову мобілізацію в Україні, якщо наприкінці січня відбудеться повномасштабний наступ Російської Федерації.

Про це йдеться у відповіді Міністерства оборони на запит Українських Новин.

Агентство запросило у відомства інформацію про те, чи буде оголошено воєнний стан та загальнодержавну мобілізацію у разі вторгнення країни-агресора на територію України.

"Генеральний штаб Збройних сил України готовий до реалізації рішення Верховного Головнокомандувача Збройних сил щодо проведення мобілізації в державі, у разі його ухвалення", – йдеться у відповіді.

У Генштабі зазначили, що у разі збройної агресії або загрози нападу на нашу країну, Президент - Верховний Головнокомандувач Збройних Сил (в цьому випадку Володимир Зеленський, - ред.) приймає рішення про часткову або загальну мобілізацію, видає указ, в якому визначається вид, обсяги, порядок та строк проведення мобілізації, і подає його до парламенту для затвердження. Верховна Рада, своєю чергою, ухвалює рішення протягом двох днів.

Крім того, у тому ж разі глава держави на пропозицію РНБО приймає рішення про запровадження воєнного стану в країні та негайно звертається до Верховної Ради для його затвердження.

Раніше ми писали, що на п'ятницю, 7 січня, заплановане позачергове засідання НАТО через нарощування Російською Федерацією військової присутності біля кордону з Україною.