RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

У Польщі вводять чотири нововведення для заробітчан: що зміниться

Влада Польщі змінила правила працевлаштування іноземних громадян - ці зміни стосуватимуться і українців.

Низку відповідних указів підписав президент Республіки Польща Анджей Дуда.

Нові правила набудуть чинності орієнтовно у другій половині січня 2022 року. Якщо раніше українські заробітчани могли працювати без дозволу на роботу не більше шести місяців, то тепер наші співвітчизники зможуть працювати без дозволу на два роки з декларацією про доручення роботи.

Крім того, українцям не потрібно буде подавати довідки про місце проживання в Польщі та постійне джерело доходу, щоб подати заяву на карту перебування в Польщі. Влада займатиметься перевіркою лише в тому випадку, якщо тільки якщо в іноземця є гарантована робота із зарплатою не нижче мінімальної.

Також від українців не вимагатимуть видачі нового посвідки на проживання та роботу , якщо була зміна посади та зростання зарплати. Для того, щоб підтвердити своє соціальне забезпечення, заробітчанам достатньо надати договір працевлаштування із зазначеною зарплатою.

Але й це не все: з 2022 року Польща збільшує мінімальну оплату праці. За довгостроковими трудовими контрактами мінімальна зарплата підвищується до 2363,56 злотих на руки (близько 15 800 тис. гривень), а мінімальна погодинна ставка за короткостроковими договорами – до 13,91 злотих "чистими" (близько 95 гривень).

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у Польщі спростять працевлаштування для громадян України. Дозвіл на роботу будуть видаватися на строк до 2 років.

Ми також повідомляли, що в Польщі в 2022 році вирішили посилити покарання для тих, хто працює в країні нелегально. Зокрема це стосується приїжджих з інших країн.