RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

13 травня

Всі новини

Допомогти ближньому: в Україні хочуть запровадити сімейне декларування – як це працює

В українському законодавстві пропонується ввести обов'язкове посімейне податкове декларування. Завдяки цьому родичі зможуть використати пільги тих членів своєї сім'ї, які самі їх не використовують через ті чи інші об'єктивні причини.

Таку пропозицію озвучив в інтерв'ю виданню OBOZREVATEL голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев.

За словами Гетьманцева, за допомогою цього нововведення можна буде вносити до сімейної декларації свого родича-пенсіонера, який проживає з вами та має пільгу. Оскільки такий пенсіонер не має доходу, він не сплачує податок і не користується своєю пільгою. Це не справедливо, якщо ви ведете із таким пенсіонером спільне господарство.

"Сімейне декларування – це тоді, коли я можу вносити до декларації пенсіонера, який проживає зі мною та має пільги. Але такий пенсіонер не має доходу, не платить податок, тому пільгою своєю не користується. Якщо ми ведемо спільне господарство – це не справедливо. Крім того, це спрямовано на збереження інституту традиційної сім'ї , – пояснив нардеп.

При цьому варто зазначити, що ті українські платники податків, які оплачували свою освіту, медицину, іпотеку, мають право відняти ці витрати з сплаченого прибуткового податку та отримати раз на рік матеріальну компенсацію. Але при цьому переважна більшість не має такої можливості.

Станом на сьогодні, 24 січня, сімейні декларації мають заповнювати:

  • ті, хто отримав доходи від незалежної професійної діяльності;
  • ті, хто одержав дохід від здачі нерухомості в оренду;
  • ті, хто продав нерухомість;
  • ті, хто отримав подарунок;
  • ті, кому вибачили борг.

Декларація доходів не тільки зобов'язує заплатити податки, а й дає можливість легалізувати свої доходи. Після цього отримані гроші можна використовувати як завгодно (в рамках закону), не побоюючись пильної уваги з боку податкової служби. Крім цього, вже цього року уряд планує презентувати непрямі методи податкового контролю. Таким чином, податкова отримає можливість перевіряти витрати громадян України та запитувати, чи вони сплатили податки з отриманої суми. Ті, хто не зможе пояснити джерело походження коштів, має доплатити податок.

Нульову декларацію можна заповнити до вересня 2022 року

Таку декларацію потрібно буде заповнити в тому випадку, якщо ви, наприклад, заробили "в тіні" на квартиру, машину, цінні папери, або нагромадили готівкою. Мінімальна сума, що підлягає нульовій декларації, – 400 тисяч гривень. Якщо ви відклали менше, вам не обов'язково заповнювати нульову декларацію.

Також ви втрачаєте можливість подати декларацію, якщо працюєте чиновником, або ж чинили кримінальні злочини для заробітку.

При цьому легалізувати можна не тільки готівку, але й будинок або машину. Це не означає, що без нульової декларації будь-хто заперечуватиме право власності. Але якщо ви не можете підтвердити, як заробили на будинок, наприклад, їздили на заробітки без офіційного працевлаштування або мали хорошу зарплату в конверті, то в майбутньому, якщо ви продасте свій будинок, вирученими грошима скористатися буде складно.

Раніше ми повідомляли, що українці через ризик нових податків заробляють менше.