RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Як чиновники втратили мільйон доларів боржниці Софієнко - розслідування

Держава може стягнути податковий борг з рахунків тих, хто роками переховує нелегальні прибутки.

Який механізм стягнення і чому бюджет втратив 950 тисяч євро "підпільної мільйонерки" Лесі Софієнко - в розслідуванні "Стоп корупції", повідомляє vybir.media.

Як пишуть журналісти, Леся Софієнко "перебуває у розшуку, бо роками приховувала прибутки і не сплачувала податки".

"Суд зобов’язав її сплатити 45 млн грн податкового боргу. Вона втекла на Кіпр. А в Україні офіційно не має майна і доходів. Тому виконавча служба не може виконати рішення суду – стягнути борг до бюджету. Та такий шанс з’явився, коли з Лондону в український банк прийшов транш у 950 тисяч євро, призначений для офшорної компанії Софієнко. Щоправда, гроші мав отримати посередник", - йдеться в матеріалі.

"Від Лондонського міжнародного арбітражного суду на рахунок ТОВ "Авеллум партнерс" в банку надходить платіж у 950 тис. євро. "Авелум" - це юридична компанія адвоката Лесі Софієнко Костянтина Лікарчука. Однак цей платіж ТОВ "Авеллум партнерс" мав отримати від імені компанії "Цинстен Інвестментс Лімітед" зареєстрованої в офшорних Сент-Кіттс і Невіс. Кінцевим бенефіціарним власником цього офшору є Леся Софієнко, яка отримує з нього дивіденди", - розповідають журналісти "Стоп корупції".

Цю інформацію отримали українські податківці і виконавча служба, яка займається стягненням боргу Софієнко, але вони "нічого не зробили в інтересах держави", пишуть автори.

Активіст Богдан Коваль, який раніше працював у виконавчій службі, пояснив механізм стягнення коштів в рахунок податкового боргу до бюджету: "Виконавець, коли всі ці документи отримав, із поданням своїм звертається до суду. А суд уже встановив би: чи прийдуть ці кошти, чи не прийдуть. Накласти арешт, не накласти арешт... Тобто якби звернувся, для забезпечення суд міг накласти арешт, а міг і відмовити, звичайно. Але тоді б ми не мали питань до державного виконавця. І так само до виконавчої служби".

Державні виконавці коментують ситуацію таким чином, що не були упевнені, що фірма має стосунок до боржниці. Про це журналістам сказав заступник начальника відділу ДВС Богдан Антощук. Журналісти зазначають: у рішенні Окружного адміністративного суду міста Києва від 2019 вказано, що кінцевим бенефіціаром "Цинстен Інвестментс Лімітед" є саме Леся Софієнко, "і виконавча служба мала цю інформацію".

"А тут якщо велика сума грошей - 10-20-40 мільйонів заходить на рахунок то і дії мають бути адекватними, на них потрібно накладати арешт… Якщо слідчий, прокурор, виконавець не вчинили дії, щоб зробити все, щоб свої гроші потрапили в бюджет, то тут виникає питання, наскільки добре вони виконували свої обов'язки. Може навіть виникати питання щодо порушення кримінальної справи проти таких осіб за ту ж службову недбалість", - підкреслює керівник адвокатського об'єднання "Апріорі" Віктор Карпенко.