RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Як в Україні оформити спадщину на землю: покрокова інструкція

Одна з можливостей стати власником землі в Україні – отримати її у спадок. Право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах із збереженням її цільового призначення.

Про правові аспекти цієї процедури розповіла начальник відділу Золотоніського місцевого центру з надання безкоштовної вторинної правової допомоги Тетяна Жалобна на сайті безкоштовної правової допомоги.

Успадкування земельних ділянок здійснюється за законом та за заповітом. За законом спадкоємці діляться на п'ять черг: кожна з них успадковує майно лише в тому випадку, якщо попередня черга його не успадкувала.

При цьому малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) і непрацездатні батьки успадковують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка).

Разом з тим, розмір обов'язкової частки у спадок може бути зменшений судом з урахуванням відносин між цими спадкоємцями та спадкодавцем, а також інших обставин, що мають важливе значення.

Алгоритм дій для наслідування земельної ділянки

Крок 1 – прийняття спадщини

Не пізніше ніж через шість місяців після смерті спадкодавця спадкоємцю необхідно подати заяву про прийняття спадщини нотаріуса незалежно від наявності заповіту. Заява подається за останнім місцем проживання померлого.

Крок 2 – оформлення спадщини на землю

Після відкриття спадкової справи нотаріус на підставі поданих документів перевіряє наявність зареєстрованого права на дільницю у Державному реєстрі прав на нерухоме майно. Якщо воно підтвердилося, нотаріус видає спадкоємцю свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку.

Якщо ж спадкодавцю за життя було видано документ на право власності на земельну ділянку без кадастрового номера або документи про право власності на землю було втрачено або пошкоджено, нотаріус відмовляє у видачі свідоцтва у спадок спадкоємцю.

У цьому випадку спадкоємцю необхідно звернутися до землевпорядної організації та отримати технічну документацію на земельну ділянку. Після присвоєння кадастрового номера та отримання витягу з Державного земельного кадастру слід звернутися до нотаріуса для завершення процедури видачі свідоцтва про право на спадщину.

За відсутності документів, що підтверджують, що померла особа була власником земельної ділянки, слід звернутися до суду за місцезнаходженням земельної ділянки з позовною заявою про визнання права власності у порядку спадкування.

Суд ухвалює рішення про визнання права власності на спадкове майно у порядку спадкування. Після набрання рішенням суду законної сили необхідно звернутися до державного реєстратора нерухомого майна та зареєструвати право власності на земельну ділянку.

Раніше "Апостроф" розповідав, що в Україні підняли податок на продаж та купівлю нерухомості.