RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Розподіл газу в Україні подорожчав: як платити менше і чи взагалі можна не платити

Підвищення плати на розподіл, тобто доставку, газу викликало суспільний резонанс. Споживачі хочуть дізнатися як насправді встановлюється плата за послугу, цікавляться причинами зміни тарифів. Однак основними питаннями залишаються, як зменшити платіжки та чи можна не платити за доставку газу.

"Апостроф" знайшов роз'яснення основних моментів у сфері розподілу газу за допомогою консультаційного центру ГазПравда.

Чому я використовую так само газу, а платіжка зросла?

Це спричинено затвердженням нових тарифів на послугу з 1 січня 2022 року.

Тепер по Україні у середньому на 3,9% подорожчала доставка газу. Однак, для кожного облгазу розмір тарифу визначається окремо. Він залежить від:

  • регіону,
  • кількості споживачів,
  • розміру витрат для сталого функціонування газорозподільних систем.

Таким чином, варіюється і відсоток, на який зросла плата за доставку газу того чи іншого оператора ГРМ (газорозподільний механізм).

Відповідно до чинного законодавства, тарифи на послуги розподілу природного газу на наступний рік затверджуються НКРЕКП щорічно в кінці року, зазвичай у грудні.

Як не переплачувати за доставку?

Якщо ви не користуєтеся газовим котлом, то зверніться о свого Оператора ГРМ із заявою про відключення газового котла та змініть категорію споживання у договорі про розподіл газу (наприклад, на "для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується тільки для приготування їжі").

Варто зауважити, що зміна групи споживання вплине на нарахування за розподіл лише на майбутні періоди - з 1 січня наступного року). Розраховані об’єми за минулий період залишаться на рівні чинної на той період групи споживання.

Хто може не платити за розподіл газу?

Таке можливо тільки тим домогосподарствам, яким офіційно було припинено постачання (розподіл) газу, що підтверджується відповідним Актом припинення газопостачання.

До того ж газопостачання має бути не просто опломбовано, а також необхідна наяність розірваного договору з розподілу газу.

Якщо ви не хочете платити за розподіл газу, то можете звернутись до свого Оператора ГРМ, і написати заяву про припинення постачання (розподілу) газу з розірванням договору про розподіл газу. Коли ж вам знадобиться відновлення газопостачання - доведеться здійснити оплату за його підключення.

Раніше "Апостроф" повідомляв про нарощення видобутку "блакитного" палива британцями у разі загострення кризи на європейських ринках.