RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

29 квітня

Всі новини

МОН був зобов'язаний відреагувати на процедуру виборів у Могилянці - керівник коледжу Львівської політехніки

Думки представників освітньої галузі щодо подій навколо Могилянської академії протилежні закликам та позиціям частини агресивно налаштованих представників студентства НаУКМА. Зокрема, за словами директора Хмельницького політехнічного фахового коледжу Національного університету "Львівська політехніка" Вадима Овчарука, Міносвіти зобов'язане було реагувати на порушення виборчої процедури у Києво-Могилянській академії, що й зробило.

Про це він написав у коментарях до прямої трансляції засідання Комітету ВРУ з питань освіти і науки.

"МОНУ виступає засновником ВНЗ, тому повинно було відреагувати на процедуру виборів у Києво-Могилянській академії. Виникають питання чому в минулих турах не змогли обрати керівника академії, а обрали саме тоді, коли винесли урну з дільниці. Скажіть, якщо виносять урну для голосування під час виборів народного депутата, то тоді що...?", - зауважив він.

Ще один учасник дискусії Валерій Алексєєнко зазначив, що міністр освіти Сергій Шкарлет відстоює інтереси студентства, а не навпаки.

"Насправді, міністр Шкарлет відстоює позиції студентства України. Це єдиний міністр в останній час, який пообіцяв підвищення стипендії студентам і зробив це. Міністр прекрасно розуміє, що з часом легітимність обрання президента Києво-Могилянської академії буде під великим питанням, а відповідно і легітимність тих дипломів, які будуть підписані сумнівно новообраним президентом. Тому, було б доцільніше все-таки провести процедуру повторних виборів і таким чином зняти всі сумніви та негаразди, які виникають. Якщо в минулих турах Квіта не обирали, а в цьому обрали, то давайте ж переконаємося в наступному турі, чи це відбувалося законним шляхом", - зазначив він.

Як відомо, під час п'ятої спроби виборів президента НаУКМА з приміщення для голосування невідомі вкрали скриньку з бюлетенями. За годину її повернули із пошкодженим дном. Але виборча комісія врахувала усі бюлетені із тимчасово зниклої скриньки, проголосивши Сергія Квіта переможцем виборів.

МОН, посилаючись на наявне кримінальне провадження за фактом викрадення бюлетенів та на неможливість встановлення об'єктивних результатів голосування видало наказ про повторні вибори президента НаУКМА. Його згодом скасували - за наполяганням прем'єр-міністра Шмигаля та голови ВРУ Стефанчука, які відреагували у такий спосіб на пікети студентів під КМУ.

Поступки влади, однак не сприяли зниженню протестних настроїв студентів. За підтримки політиків від партії "Голос" та Петра Порошенка вимоги НаУКМА про "призначення Квіта" трансформувалися у "звільнення міністра освіти", а сама активність органів студентського самоуправління академії набула політичного окрасу.