RU  UA  EN

Четвер, 23 травня
  • НБУ:USD 39.60
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.60
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 травня

22 травня

21 травня

20 травня

Всі новини

Заберуть із пенсії, стипендії чи зарплати: яку суму можуть знімати з рахунків боржників

Боржникам можуть відраховувати до 70% суми заробітної плати, пенсій та стипендій, тобто будь-якого заробітку, для погашення заборгованісті.

Про це повідомляє Міжрегіональне східне управління Мін’юсту.

У разі стягнення будь-якого доходу боржника сума відрахувань буде вираховуватися з суми, що залишилася після вирахування податків, зборів та одноразового внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Відповідно до виконавчих документів із заробітної плати боржника до повного погашення боргу можуть утримуватися:

  • 70% – якщо боржник відбуває покарання у вигляді позбавлення волі та аліментів на неповнолітніх дітей*;
  • 50% - у разі стягнення аліментів, відшкодування шкоди, завданої тілесним ушкодженням, іншим ушкодженням здоров'я або смертю особи у зв'язку з втратою годувальника, майновою та/або моральною шкодою, завданою с. злочини чи інші суспільно небезпечні діяння;
  • 20% - на інші види стягнень, якщо інше не встановлено законом;
  • Не більше 50% – з пенсії не може утримуватися більше 50% її розміру на утримання членів сім’ї (аліменти), на розкрадання майна підприємств, установ та організацій, на відшкодування пенсіонеру заподіяної шкоди. тілесними ушкодженнями чи іншим ушкодженням здоров’я, а також у зв’язку зі смертю потерпілого, на відшкодування надміру виплаченої заробітної плати у випадках, передбачених законом.
  • Не більше 20% – на інші види стягнень можна утримувати не більше 20% пенсії.

Сукупний розмір усіх відрахувань під час кожної виплати заробітної плати та інших доходів боржника не може перевищувати 50 відсотків заробітної плати, що має бути виплачена працівнику, у тому числі у разі відрахування за кількома виконавчими документами. Але це обмеження не поширюється на перший пункт списку (позначений зірочкою).

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, які борги заважають оформити субсидію.