RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Пільга на комуналку інвалідам дитинства: названо три нововведення

Уряд України посилив соціальний захист осіб, які є з дитинства особами з обмеженими можливостями, та продовжив виплату пільг на комунальні послуги до закінчення військового стану в країні.

Про це повідомила у Telegram прес-служба Міністерства соціальної політики України.

За словами голови Мінсоцполітики України Марини Лазебної, Кабмін ухвалив рішення щодо посилення соціального захисту найбільш уразливих верств населення України.

У затвердженому рішенні передбачено три основні зміни.

Перша посилює захист людей з інвалідністю. Воно передбачає, що до сукупного доходу сім'ї при визначенні права на отримання та розміру соціальної допомоги, що надається з урахуванням доходу, не включається державна соціальна допомога, що виплачується з надбавкою на догляд:

  • за дитиною з інвалідністю підгрупи А,
  • по особі з інвалідністю з дитинства І групи підгрупи А.
  • "Це стосується всіх соціальних виплат, які надаються з урахуванням доходу, у тому числі допомоги малозабезпеченим сім'ям та житловим субсидіям.

    Таким чином, десятки тисяч людей з інвалідністю з дитинства можуть отримати соціальну підтримку у збільшеному розмірі”, – прокоментувала Марина Лазебна.

    Друга зміна стосується внутрішніх переселенців. Воно дає їм право отримувати допомогу на проживання під час дії воєнного стану країни. Зокрема це стосується тих людей, які мешкають у місцях, де ведуться активні бойові дії, через що вони були змушені покинути своє житло.

    На цей вид допомоги поширена дія особливого порядку нарахування та виплати допомоги, пільг та житлових субсидій під час воєнного стану. Для тих міст та районів, де органи соціального захисту не можуть працювати, відбуватиметься централізоване нарахування та виплата допомоги на проживання для внутрішньо переміщених осіб.

    Третя зміна стосується захисту прав громадян, які отримують пільги від держави.

    Зокрема, термін виплати пільг на оплату житлово-комунальних послуг, що надаються з урахуванням (багатодітним сім'ям, дітям війни тощо) та призначених раніше, буде автоматично продовжено на весь час воєнного стану, а також на один місяць після його скасування. Одержувачам таких пільг під час дії воєнного стану не слід звертатися до органів соціального захисту населення для їхнього продовження.

    Раніше ми також повідомляли про те, чи потрібно повертати зайві суми допомоги, пільг та субсидій під час війни.