RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Продавцям гуманітарки в Україні загрожує реальний тюремний термін і не лише

24 березня ВРУ підтримала законопроект №7146 про запровадження відповідальності за нецільове використання гуманітарної допомоги. У деяких випадках порушників можуть позбавити волі на десять років.

Деталями нового "закону воєнного часу" поділилася на сторінці у facebook народний депутат від "Слуги народу" Олена Шуляк.

Вона наголосила, що зараз увесь світ об'єднався, щоб допомогти потерпілим від війни українцям, тому неприпустимо наживатися на людському горі, з одного боку, та людській доброті, з іншого.

Проблема, яку вирішує законопроект:

Наразі спрощено процедуру визнання соціально значущих товарів гуманітарною допомогою, перелік яких затверджено Кабінетом Міністрів України, без прийняття відповідних рішень щодо визнання їх гуманітарною допомогою. Однак, фіксуються численні випадки, коли гуманітарна допомога використовується для отримання прибутку.

Змінюється

  • Встановлюється кримінальна відповідальність за використання гуманітарної допомоги за цільовим призначенням під час дії воєнного стану.
  • Використання гуманітарної допомоги з метою одержання прибутку або власного збагачення карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років із конфіскацією майна або без нього.
  • Ті ж дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або посадовою особою з використанням влади або службового становища, або у великому розмірі, караються позбавленням волі на строк від семи до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.
  • Дії, вчинені організованою групою або в особливо великому розмірі, караються позбавленням волі на строк від десяти до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.
  • Право розслідування зазначених злочинів закріплюється за слідчими органами безпеки.

Нагадаємо, раніше в Україні ухвалили закон, який дозволяє мирному населенню використовувати вогнепальну зброю для захисту свого майна та території в умовах війни.