RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Номінанти на премію Дарвіна: названо дозу радіації, яку отримали окупанти у Чорнобилі

Російські окупанти копали траншеї та намагались збудувати фортифікаційні споруди на одному з найнебезпечніших участків Рудого лісу в зоні відчуження. Там було зафіксовано аномально високі показники радіаційного стану.

Виміри радіаційного фону провів керівник Енергоатома Петро Котін разом із фахівцями, пишуть в "Оперативний ЗСУ".

На місці базування окупаційний військ показник зовнішнього опромінення у 10-15 разів більше норми, а дин із показників, що формує внутрішнє опромінення, яке отримали окупанти від поверхні ґрунту у 160 разів перевищує норму.

Ще одним чинником внутрішнього опромінення є Альфа забруднення, що сформувалось унаслідок розкиданих на цій ділянці Рудого лісу фрагментів (вони розташовані на глибині лише 40-80 см, а окупанти копали глибше) опроміненого ядерного палива, графітової кладки тощо.

Таким чином, усі окупанти, які базувались й окопувались у зоні відчуження протягом місяця, отримають променеву хворобу різних ступенів тяжкості.

Однак не тільки ця частина війська заслуговує на премію Дарвіна. Російські окупанти знищили центральну аналітичну лабораторію з характеризації радіоактивних відходів (РАВ). Під час цього вони проникли у сховище джерел іонізуючого випромінення, де зберігалися зразкові радіоактивні розчини та калібрувальні джерела та викрали й пошкодили 133 джерела сумарною активністю порядку 7 млн Беккерелів.

У Державному агентстві України з управління зоною відчуження стверджують, що навіть незначна частина цієї активності є смертельно небезпечною при непрофесійному та неконтрольованому поводженню з ним. До того ж невідомо, де знаходяться зараз ці джерела.

У лабораторіях були джерела іонізуючого випромінювання та зразки паливовмісних матеріалів з об’єкту "Укриття", які з великою ймовірністю окупанти вивезли як "сувеніри". Носіння такого "сувеніру" із собою уже протягом двох тижнів призведе до радіаційних опіків, променевої хвороби та незворотних процесів в організмі.

Раніше "Апостроф" писав про те, що Чорнобильською зоною пройшло близько 10 тисяч одиниць військової техніки окупантів, яка тепер теж заражена. А самі окупанти отримали великі дози опромінення та вірогідно привезуть їх і додому.