RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Отримати статус безробітного полегшало: як голосувала Рада

В Україні спростили процедуру набуття статусу безробітного та призначення допомоги з безробіття під час війни. Верховна Рада підтримала законопроєкт № 7275. За нього проголосували 296 народних депутатів.

Про це свідчить інформація на сайті парламенту.

Відтепер не потрібно збирати велику кількість документів та довідок. Все можна буде зробити лише за один день.

Згідно із пояснювальною запискою, проєкт закону розробили для врегулювання особливостей надання статусу безробітного, виплати допомоги із безробіття, сприяння організації підприємницької діяльності, а також створення нових робочих місць під час воєнного стану.

Документ передбачає під час воєнного стану й упродовж 180 календарних днів після припинення дії чи скасування надавати статус зареєстрованого безробітного без вимог, що застосовуються під час звичайної процедури, внутрішньо переміщеній особі (ВПО), у якої немає документів, урегулювати питання надання статусу безробітного ВПО, у яких не розірвані трудові відносини із роботодавцями.

Передбачається встановлення максимального розміру допомоги із безробіття не більше 1,5 мінімальної заробітної плати та виплата допомоги безробітним без особистого відвідування центрів зайнятості (за умови підтвердження статусу різними засобами комунікації).

Проєкт закону передбачає визначення розміру допомоги із безробіття для ВПО, котрі не мають необхідної документації, відповідно до відомостей у реєстрах та базах даних органів виконавчої влади.

Ще пропонує не позбавляти статусу безробітного та здійснювати виплату допомоги із безробіття особам, які перебувають на тимчасово окупованих територіях чи на яких відбуваються бойові дії, які не можуть відвідувати центри зайнятості.

Також дозволено уряду впроваджувати додаткові види держпідтримки біженців, безробітних та роботодавців, зокрема, надавати роботодавцю, який працевлаштовує безробітні ВПО, компенсацію витрат на оплату праці робітникам.

Нагадаємо, що в Україні на одержувачів субсидій чекає неприємний "сюрприз": деяким доведеться повернути гроші.