RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

Оштрафують чи ні: що буде з боржниками за кредитами під час війни

У зв`язку із повномасштабним вторгненням Росії в Україну і стрімким падінням ВВП, країна економічно постраждала. Саме через це банки не в змозі "пробачати" кредити своїм клієнтам, оскільки тоді вони не зможуть повернути людям депозити.

Про це розповіла голова ради Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олена Коробкова, інформує DW.

"Компромісним рішенням є запровадження „кредитних канікул“, надання можливості не обслуговувати кредити зараз для тих, хто у скрутному становищі, і можливості повернути кредит після війни", — каже вона.

Іпотечний кредит рекомендується оплачувати як зазвичай. Банк може піти назустріч і відтермінувати оплату за рахунок кредитних канікул під час дії воєнного стану в Україні, але потім всю суму потрібно буде оплатити одразу.

Рішення про заборону банкам та небанківським фінансовим установам нараховувати штраф та пеню в разі прострочення виконання зобов’язань за споживчим кредитом Верховна Рада України ухвалила 15 березня. Така норма діятиме на час воєнного стану та у 30-денний строк після дня його скасування. Також забороняється збільшувати процентну ставку за користування кредитом.

Водночас, кредитори мають право нараховувати відсотки за користування кредитними коштами та інформувати щодо необхідності сплати як відсотків, так і основної суми боргу, зазначають в пресслужбі Національного банку України.

"Кредитні канікули, за яких не нараховуються або частково нараховуються відсотки за кредитом, — це відтермінування сплати боргу, а не його прощення. Також „кредитні канікули“ — це право кредитора, а не його обов’язок", — підкреслюють в НБУ.

У НБУ також додали, що ніяк не впливають на операційну діяльність банків, а тому не встановлюють строк "кредитних канікул" або їхні умови.

"Банки самостійно визначають оптимальний сценарій виходячи із стану своїх боржників. На нашу думку, такий підхід є найбільш ефективним, адже продемонстрував свій позитивний результат у 2020 році", — наголосили у Нацбанку.

Окрім того, в НБУ підкреслюють: якщо позичальники мають фінансову можливість обслуговувати позики, то варто це робити. Тим, хто не може, рекомендують домовлятися безпосередньо з кредиторами про умови таких "канікул", а банкам — активніше пропонувати своїм клієнтам реструктуризацію заборгованості за споживчим кредитом або ті ж самі "кредитні канікули".

Раніше ми писали, що ”Кредитні канікули” для користувачів ПриватБанку закінчаться вже з початком літа – з 1 червня державний банк України повертає обов'язковий щомісячний платіж за кредитними картками для клієнтів.