RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Окупанти знищили унікальний генетичний банк рослин в Україні: що у ньому зберігалося

У результаті масованих обстрілів російських окупантів у Харкові знищено єдиний у країні генетичний банк рослин, у якому зберігалося понад 160 тис. сортів та гібридів сільськогосподарських рослин з усього світу.

Порятунок "азовців" та удар по Львівщині: онлайн подій війни 17 травня

Про це повідомив доктор сільськогосподарських наук, провідний науковий співробітник Інституту рослинництва ім. Юр'єва НААН України Сергій Авраменко.

Знищений банк генетичних ресурсів рослин був одним із найбільших у світі. Насіння, що зберігається в необхідних умовах, дозволило б відновити генофонд рослин у разі масштабних природних катаклізмів.

"Мені сумно говорити про те, що за гітлерівської Німеччини, коли в окупації була вся Україна, німці не знищили цю колекцію, а навпаки, намагалися зберегти, щось сховати, бо знали, що їхнім нащадкам це може знадобитися. Адже продовольча безпека кожної країни залежить від таких банків генетичних ресурсів", – сказав Авраменко.

Нагадаємо, 15 травня Харківський 227-й батальйон 127-ї бригади тероборони вийшов на кордон з Росією на Харківщині, але регіон ще повністю не очищено від окупантів.