RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Можна вже запускати диференційований підхід: Арестович про мобілізацію та дозвіл на виїзд

Дискусія щодо виїзду військовозобов'язаних чоловіків за кордон зрушилася з мертвої точки – за словами Олексія Арестовича, можливо незабаром, деякі категорії придатних до військової служби зможуть виїжджати поза межі України.

Про це радник голови Офісу президента розповів під час інтерв'ю на YouTube-каналі "Фейгін Live".

За його словами, якщо моряк, наприклад, глава сім'ї, може виїхати за кордон і підтримувати свою сім'ю, то і він зайнятий, і сім'ї добре. І так багато інших спеціальностей.

"Можливо громадяни, ті ж самі моряки, почують: "Можете виїжджати на таких-то умовах"", - зазначив радник глави ОП.

Арестович наголосив, що на сьогодні кількість людського резерву перевищує наявність техніки, якою можна його озброїти. Крім цього, важливо враховувати професійну придатність, мотивацію при відборі людей, мобілізувати їх за спеціальностями.

"Ми тримаємо людей, але особливо озброїти їх нічим. Куди ж там нових призивати? Хіба що за окремими спеціальностями. Ті, хто працюють за кордоном, можуть підтримувати свої сім'ї. Ті ж моряки за минулий рік 4 мільярди доларів відправили в Україну. Це дуже серйозна допомога економці, яка наполовину просіла через війну", - сказав Арестович.

На його думку, на сьогодні питання про виживання країни не стоїть настільки гостро, як на початку війни – наразі багато чого стало зрозумілим і більшість дій планується.

"Я прихильник диференційованої мобілізації. Коли були перші дні повномасштабної війни в Україні, всі були шоковані і ніхто не знав, чим би це закінчилося, потрібні були всі, готовність оборонятися. Питання стояло про виживання країни! Зараз воно, до речі, теж стоїть, просто трохи розтягнуте, пролонговане. Це не критична фаза цього питання, коли незрозуміло, будемо ми завтра чи ні. І, думаю, можна вже запускати диференційований підхід до мобілізації", - вважає радник ОП.

Існує також проблема у військоматах, де до війни не було такого значного навантаження.

Арестович також зазначає, що важливо враховувати професійну придатність, мотивацію при відборі людей, мобілізувати їх за спеціальностями.

"Сьогодні військкомати перебувають у важкій ситуації, коли за день до 500 заявок потрібно опрацювати: з усіма скаргами, потребами, медкомісіями і т.д. вони просто фізично не розраховані на таку кількість людей, і тому "перегини" на місцях бувають. Цю проблему теж зокрема знімає диференційований підхід до мобілізації", - резюмував Арестович.

Раніше ми писали, у яких випадках можуть забрати на службу жінок.