RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Трагедія у Радомишлі: адвокат розповів, як прокуратура "шиє" справу добровольцю

Адвокати вважають, що прокуратура та слідство необґрунтовано звинувачують члена самооборони, начальника штабу "Радомишльської варти" Віктора Ільченка у вбивстві неповнолітнього в березні в Радомишлі. За словами захисника Ільченка Юрія Радзієвського, його підзахисний 3 місяці незаконно утримується у слідчому ізоляторі без права внесення застави.

Щодо дій прокурора та слідчого адвокати готують заяву до Державного бюро розслідувань, написав Радзієвський для "Інтерфакс-Україна".

Йдеться про трагедію в перші тижні війни, коли мешканка міста прийняла за диверсантів двох підлітків, які грали "у війну", і викликала місцевих самооборонців, оскільки до цього в місті їх було виявлено близько 10. Самооборона за погодженням з місцевою радою взяла на себе функції із захисту міста. В результаті одна дитина загинула, інша отримала вогнепальне поранення. Досудове розслідування здійснює Слідче управління ГУНП в області під процесуальним керівництвом Житомирської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Центрального регіону.

За словами Радзієвського, попри наявність у слідства даних, що Ільченко не стріляв у бік загиблого підлітка (що підтвердила експертиза), йому, як і Юрку, було висунуто звинувачення у умисному вбивстві однієї та замаху на вбивство другої дитини. Внаслідок цього підозрювані перебувають під вартою без права внесення застави.

"Версія слідства не витримує критики: нібито підозрювані вирішили вбити неповнолітніх, бо ті не виконали команду зупинитися. При цьому в матеріалах справи не дано належної оцінки обставинам, що подія сталася в умовах воєнного стану, що за кілька кілометрів перебували російські війська, що в місті Радомишль діяли ворожі ДРГ, постраждалі були одягнені у камуфляжну форму і мали при собі іграшкову зброю. Не згадується і про причину появи підозрюваних на місці події – а саме повідомлення про ворожу ДРГ", - написав адвокат.

Один з аргументів слідства в тому, що другий хлопець не загинув лише тому, що йому надали медичну допомогу. Але, за словами потерпілого, допомогу йому надавав той, кого звинувачують у замаху на вбивство. А другий фігурант сам викликав поліцію та швидку.

"У процесі розслідування, слідство та прокуратура намагаються закрутити гайки і тепер висувають самооборонцям звинувачення у незаконному зберіганні зброї… Такі дії правоохоронців і самі є злочином, адже йдеться про притягнення до кримінальної відповідальності невинного", - вважає Радзієвський.

Адвокат зазначає, що однією з причин висування звинувачень у вбивстві є резонанс справи та суспільний тиск, "інша ймовірна причина – бажання правоохоронної вертикалі поставити під свій контроль добровільні формування, які захищали область у перші тижні війни", - вважає він.

"Використовуватимемо всі законні методи для повернення розгляду в правове русло. Зокрема, звернемо увагу Державного бюро розслідувань на скоєння правоохоронцями злочину – притягнення до кримінальної відповідальності явно невинного... Розвиток подій у цій справі стане показовим: чи зможе резонанс "передавити" об'єктивну реальність воєнного часу", - резюмував Радзієвський.