RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Гучну заборону на виїзд з місця проживання можуть скасувати: названо строки

Законопроект №7255, який передбачає зміни до порядку виїзду призовників, військовозобов'язаних та резервістів за межі їхніх місць проживання, може бути проголосований у парламенті вже у п'ятницю чи суботу.

Про це повідомив один з авторів документа народний депутат Кирило Нестеренко.

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення порядку виїзду призовників, військовозобов'язаних та резервістів з місця проживання в Україні зареєстровано у Верховній Раді у вівторок, 5 липня.

Його ініціаторами стали нардепи Кирило Нестеренко, Максим Зуєв та Дмитро Чорний.

Документ було розроблено практично миттєво після того, як у мережі з'явилася інформація про те, що відповідно до чинного законодавства виїзд за межі місця проживання (перебування) з моменту оголошення мобілізації громадян, які перебувають на військовому обліку у Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, дозволяється лише за наявності спеціального дозволу відповідного ТЦК та СП.

Пізніше у Генштабі роз'яснили, що норма Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу", який діє з 1992 року, передбачає, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов'язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного Територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Потім у мережі розгорілася дискусія з цієї теми. Так, речник Запорізької ОВА Володимир Марчук зазначив, що це неможливо реалізувати на практиці. Якщо всі військовозобов'язані, які збираються поїхати, звернуться до військкоматів, це призведе до черг у десятки тисяч людей. Також незрозуміло, хто це все контролюватиме, адже тероборонівці такого права не мають і грамотні юристи це доведуть.

Оновлено. Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні сказав, що завтра чекає доповідь Генштабу та Міноборони про це жорстке рішення.

"Обіцяю народу розібратися з цим і прошу Генштаб більше без мене не приймати таких рішень", - заявив Зеленський з приводу заборони пересування військовозобов'язаних.