RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Якими будуть нові правила переміщення військовозобов'язаних: адвокати дали прогноз

Генеральний штаб Збройних сил України найближчим часом може затвердити новий порядок переміщення військовозобов'язаних громадян.

Про це йдеться у матеріалі видання "Фокус".

Адвокат АО "Лещенко, Дорошенко та партнери" Лідія Карплюк вважає, що військове командування має внести правки до нормативно-правових актів, щоб порядок переміщення та виїзду військовозобов'язаних громадян не обмежував конституційні права українців. За її словами, чинне законодавство не враховує сьогоднішніх реалій та не забезпечує ефективних мобілізаційних механізмів.

Адвокат Asa Group Валерій Єфремов також вважає, що Генштаб ЗСУ має змінити пострадянську систему військового обліку, виходячи із поточної ситуації.

"Першим кроком у цьому напрямку є запуск Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів", - продовжив фахівець і додав, що необхідно змінити тлумачення норми "залишення місця проживання" та сформувати перелік випадків, коли при виїзді з місця проживання потрібен дозвіл військкомату.

На думку Валерія Єфремова, до законодавства можуть внести положення, що військовозобов'язаним громадянам дозволяють залишати область на строк до 10 днів без отримання довідки від центру комплектування. Крім цього, як зазначає адвокат, Генштаб ЗСУ має опрацювати перелік підстав для відмови у наданні дозволу на виїзд за межі місця проживання/перебування.

Раніше ми розповідали, що Генштаб скасував порядок видачі дозволів військовозобов'язаним на виїзд.