RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Українці в Чехії втратили державне медстрахування: як його відновити

У Чехії тисячі українців автоматично втратять право на державне медстрахування. Першими вже у понеділок, 25 липня, стануть володарі статусу тимчасового захисту.

Про це повідомляє “Чеське радіо”.

Зазначається, що наприкінці червня було внесено поправки до пакета законів lex Ukraina, згідно з якими держава оплачує біженцям, за винятком людей похилого віку та дітей, медстрахування максимум на 150 днів від отримання тимчасового захисту. Після цього біженці мають звернутися до своєї страхової компанії протягом 8 днів.

Держава продовжить оплачувати медстрахування студентам до 26 років, батькам, які доглядають дітей, інвалідам або зареєстрованим безробітним. Такі біженці мають довести страховій компанії своє право на державне страхування.

Водночас у дітей віком до 18 років та пенсіонерів віком від 65 років залишається право на страховку без додаткового підтвердження.

Біженці віком від 18 до 65 років мають самостійно сплачувати мінімальний страховий внесок як особи без оподатковуваних доходів, який становить 2187 крон (90 доларів) на місяць, якщо:

вони через 150 та 8 днів після отримання тимчасового захисту не нададуть необхідні документи;

роботодавець не сплачуватиме страхові внески за працевлаштованих;

вони не платитимуть за себе самі як підприємці.

Раніше Крайовий центр допомоги Україні в містах Пардубиці та Усті-над-Лабем у Чехії скоротив час роботи до трьох днів на тиждень, аргументуючи це низькою кількістю нових українських біженців за останні тижні.