RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Що робити з кущами помідорів у серпні: 7 важливих процедур

У серпні городники приділяють більше уваги збиранню врожаю та його заготівлі, однак не варто забувати про рослини, які все ще потребують підживлення і догляду. Наприклад, помідори в такий період починають наливатися, а дощова погода разом з холодними ночами підвищують ризик розвитку хвороб рослини.

"Апостроф" дізнався з досвідчених городників про 7 процедур, які врятують врожай томатів у серпні.

Видалення пасинків

Пасинки відбирають енергію в кущів, тому їх треба видаляти протягом усього сезону. Особливо у серпні від них найбільше шкоди.

Прищипка верхівок

Якщо видалити верхівки пагонів, які вже плодоносять, то це прискорить формування плодів. У серпні треба прибрати основні й бічні пагони, а залишити тільки 2-3 листки над верхнім. Однак варто зауважити, що низькорослі сорти вміють самостійно контролювати своє зростання.

Видалення листя

У серпні листя не виконує практичну функцію, тому пожовкле точно треба прибрати з куща. Крім того, досвідчені городники кажуть, що поступово видаляти потрібно і здорове листя, адже це покращить циркуляцію повітря і збільшить проникнення сонця до томатів.

Обробка від хвороб

У серпні на помідорах можуть розвиватися захворювання, серед яких фітофтороз, бактеріальна плямистість, кладоспоріоз та інші, однак попереджати їх можна лише народними методами або біопрепаратами, щоб хімія не потрапила в плоди.

Обробка від шкідників

Якщо вчасно не вжити заходів боротьби зі шкідниками, то в серпні вони активно нападатимуть на томати. Від шкідників допоможе відвар полину, зольний настій та біопрепарати, такі як лепідоцид, фітоверм, бітоксібацилін.

Полив

У період плодоношення кущі томатів потребують багато води - вологість ґрунту повинна триматися на рівні 70%. Якщо ж ґрунт пересихатиме, то щедрого врожаю чекати не треба.

Мульчування

Мульчування підійде для тих, хто не може постійно поливати ґрунт і боротися з бур'янами. Як мульчу можна використати тирсу або скошену траву.

Раніше "Апостроф" повідомляв про чотири правила вирощування помідорів.