RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Найстарішому заповіднику у Карпатах загрожує небезпека через схеми у Міндовкілля - розслідування

На Чорногірських і Ґорґанських масивах Карпат розкинувся Карпатський національний природний парк - найстаріший з природних парків України. Тут розміщена найвища гора країни Говерла. На територіях парку залишилися осередки первинного ялицевого, букового та смерекового лісу.

Однак заповіднику загрожує небезпека, йдеться у матеріалі "Апострофа".

З 2013 року директором "Карпатського" є Володимир Слободян. Під його керівництвом парк зробив ривок у розвитку - за підтримки бізнесу було розширено вольєрне господарство парку, вдалося звести реабілітаційний центр птахів. На території КНПП відкривають музеї. До розвитку парку долучаються міжнародні організації - Global Сonservation, Франкфуртське зоологічне товариство. У 2014 році Карпатський НПП увійшов в ТОП-100 кращих парків світу, а напередодні війни міжнародна компанія SaveonEnergy визнала"Карпатський" найкращим парком у Європі. Більшість часу на посаді Слободян провів у статусі "виконуючого обов’язки".

20 липня колектив Карпатського НПП у Facebook звернувся до громадськості через спроби Міністерства захисту довкілля змінити керівника парку: "Вважаємо таке рішення Міндовкілля безпідставним, недемократичним та недоцільним, а особливо в період воєнного стану".Цьому передували спроби обрання керівника парку через конкурс. Але кандидатів, яких висував колектив парку відсторонювали чине допускали. Під час одного з конкурсів близько 60 працівників парку поїхали до Києва висловити сумніви у прозорості процедур, бо комісія підтримувала кандидата з "корупційним слідом". Спроби зміни керівництва парку зазнали невдачі. Проте нині воєнний стан і тому стало можливим призначення директора в обхід конкурсних процедур.

Першим з кандидатів став Сергій Кузько, який декілька разів подавався на конкурс. Його не допускали у зв’язку з "відсутністю стажу".Міндовкілля також просувало Степана Гошовського - ексінспектора державної екоінспекції, щобув помічений в корупційних скандалах. З 2013 Гошовський перебуває у полі зору правоохоронців, зокрема через торгівлю краденим лісом поблизу села Тисів, і причетності до обігу незаконної тютюнової продукції - він нібито був частиною угрупування, яке виготовляло контрафактні цигарки. За його схемою вироби ховали серед брикетів в автівках.

Політичний експерт Олексій Голобуцький розповідав, що Гошовський помічений у самовільних рубках і залякуванні активістів. На думку експерта, за спробами змінити керівництво парку стоять представники групи "Приват", які запланували відчуження земель для курорту "Буковель". Це суперечить президентському Указу №215 від 23.02.2010, яким було визначено, що до парку включаються 1075,7976 га земель Делятинського лісгоспу. Ініціатива може забезпечити вихід із ситуації з зазіханнями на землі парку. За словами Слободяна, є проект щодо розширення території парку на 25301 га за рахунок земель Ворохтянського та частини Делятинського держлісгоспів.

Вирішення питання з землею парку не потребує заміни директора, а межі парку можна врегулювати після отримання земель поблизу басейну Прута, і тоді КНПП міг би відмовитися від 200 га, на які претендує "Буковель", пропонують експерти. На такий компроміс згодні і в КНПП.