RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Як виїхати з України з подвійним громадянством: пояснення юриста

Громадяни України, які мають подвійне громадянство, не можуть покинути країну під час воєнного стану як піддані іншої держави. Для цього необхідно вийти із громадянства України.

Які документи потрібні непридатному до військової служби для виїзду з України: пояснення адвоката

Про це юрист Ростислав Кравець розповів на своєму YouTube-каналі.

“Чи можуть громадяни України, які мають паспорт, тобто громадянство чи підданство іншої країни, виїжджати з України? Насправді ні, не можуть. Доти, доки вони не втратили громадянство України, вони вважаються громадянами України”, – сказав він.

Стаття 19 Закону України “Про громадянство” та Конституція України передбачають, що в Україні діє єдине громадянство. Таким чином, щоб набути громадянства іншої держави, необхідно відмовитися від громадянства України, тобто має бути указ президента.

“Тому у зв'язку з тим, що законами України та Конституцією не передбачено подвійне громадянство, доти, доки ви не вийшли з громадянства України, поки немає відповідного указу президента і, відповідно, скасування вашого громадянства, ви є громадянином України. На вас поширюються всі ті обмеження, які були запроваджені на час дії воєнного стану”, – пояснив адвокат.

Він нагадав, що прикордонники мають доступ до відповідних реєстрів та не випустять військовозобов'язаного громадянина України за її межі, навіть якщо він має паспорт іншої держави.

Раніше юрист Ростислав Кравець розповів, чи загрожує покарання чоловікам, які виїхали з України до 24 лютого.