RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Як оформити пенсію українцям, які працювали неофіційно: пояснення ПФУ

Українці, які з 2004 року офіційно не працювали, для отримання пенсії можуть укласти договори на добровільну участь у системі обов'язкового соціального страхування.

Нарахування пенсії в Україні: у якому разі навчання у ВНЗ зараховують до страхового стажу

Про це розповіли у Пенсійному фонді України.

"Пенсія із солідарної системи призначається за наявності необхідного страхового стажу. Розмір пенсії залежить від тривалості страхового стажу та величини заробітку, з якого сплачено внески. Громадяни, які у певні періоди з 2004 року офіційно не працювали – не належали до категорії застрахованих осіб. Якщо їм не вистачає страхового стажу для призначення пенсії, вони можуть укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що договір про добровільну сплату єдиного соціального внеску (ЄСВ) можна укласти у податковій за місцем проживання.

Для цього будуть потрібні такі документи:

  • заява встановленої форми;
  • копія трудової книжки (за наявності);
  • виписка із системи персоніфікованого обліку (ОК-5);
  • копія документа, що засвідчує особу.

Існує два види договорів про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування:

  • із щомісячною сплатою ЄСВ (укладається не менше ніж на рік);
  • з одноразовою сплатою ЄСВ за період, що минув (не раніше ніж з 01.01.2004).

У ПФУ пояснили, що розмір ЄСВ, що сплачується щомісяця, не може бути меншим від мінімального страхового внеску (на сьогодні його сума становить 1430 грн).

При одноразовій сплаті ЄСВ за попередні періоди сума сплаченого внеску за кожен місяць такого періоду буде вдвічі більшою за мінімальний страховий внесок. Одноразова сплата ЄСВ здійснюється однією сумою за увесь період протягом 10 календарних днів з моменту підписання договору.

Раніше у Пенсійному фонді розповіли, як правильно рахувати страховий стаж, з огляду на те, що персоніфікацію було введено з 2000 року.