RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Втратив у бою око, але не впав духом: Масі Найєм порадив побратимам, як поводитися

Багато українських героїв, які захищають нашу незалежність, зазнають сильних поранень, втрачають кінцівки. Це може стати точкою зміни свого життя, моментом його переосмислення.

Такою думкою поділився з "Апострофом" відомий юрист та активіст Масі Найєм, який від початку широкомасштабного вторгнення РФ вирушив на фронт і втратив там око.

Він розповів побратимам, як не втратити бойовий дух та продовжити життя після тяжкого поранення:

"Мені допомагає відчуття реальності такою, якою вона є. Допомагає не впадати в жаль, що ти щось втратив, щоб не з’явився комплекс жертви. Є факт: ти втратив кінцівку, або ти втратив око, але ти від того вже нічого не зробиш. Як би ти не перебудував своє життя, ти на це вже не вплинеш. Вже цього немає. Коли я згадую день поранення, я розумію, що я міг би зробити так, так і так і можливо цього б не сталося. Але це не дає мені сил. Сили мені дає усвідомлення того, що я можу жити і в мене є можливості радіти чомусь в житті. Тому сприйняття реальності допомагає мені швидше адаптуватись", - розповів він.

Крім того, за словами відомого юриста, є дуже багато людей, які надихають тим, що у них немає кінцівок чи ока, але при цьому вони дієвіші, ніж люди, які мають дві руки, дві ноги.

"Наші поранення – точка зміни свого життя. Для людини це криза. Але ця криза, вона як понеділок, коли людина дає собі обіцянку піти в спортзал або підготуватись до літа. Для мене цей "понеділок" вже настав. Це поранення стало моментом, коли я переосмислив життя: що в мене було до того, і чи я хочу, щоб так було і надалі. Коли я лежав в палаті, я згадував, від чого я був щасливий. І ці речі я можу реалізувати навіть без одного ока. Це складніше, ніж було раніше, але не настільки, щоб цього не робити", - поділився Найєм.

Він також порадив військовим у подібних ситуаціях звернутися до психолога, який займається реабілітацією поранених, бо є певні речі, які без психолога неможливо пройти без ускладнень. Це потрібно зробити у перші дні після потрапляння до лікарні.

Більше читайте у матеріалі: Є дуже багато людей, які без ноги або очі дієвіші за здорових і це надихає - Масі Найєм