RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Коли чоловікам дозволять залишати Україну під заставу: озвучено терміни

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль не погодив ухвалу про виїзд військовозобов'язаних чоловіків за кордон під заставу 200 тис. грн. на час воєнного стану. Водночас Кабмін поки що опрацьовує можливість виїжджати з України у відрядження.

Про те, коли можливість відрядження для військовозобов'язаних узгодять в уряді, розповіли юристи для Фокусу.

Зараз розпорядження про початок видачі дозволів на виїзд у відрядження заблоковане, тому що Шмигаль його не схвалив. У зв'язку з цим уряд залишив на погодженні й доопрацюванні застосунок "єВідрядження", за яким планувалося відрядження військовозобов'язаних чоловіків за кордон.

"Те, що прем'єр-міністр не підписує постанову, звичайно, блокує роботу цього застосунка. Це означає, що навіть якби додаток запрацював і приймав документи, то такі документи не проходили б процедуру розгляду відповідними працівниками та наступні процедури.Офіційної позиції Кабінету Міністрів за рішенням прем'єр-міністра немає. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що в уряді триває дискусія щодо цієї постанови, її доопрацювання, публікації тощо", - пояснив адвокат юридичної фірми "Ілляшев і Партнери" Володимир Адонін.

Утім, ще зарано ставити хрест на можливості виїзду за кордон для військовозобов'язаних чоловіків у робочих питаннях. Наприклад, Експертний комітет може ухвалити своє рішення протягом 30-ти днів.

"Є всі підстави вважати, щоцю ініціативу спрямують на доопрацювання, зокрема, для оцінки Експертного комітету, й ухвалять у 30-денний термін", - наголосив керівний партнер ЮК "Волхв" Олександр Навальнєв.

Однак ситуація з проєктом "єВідрядження" залишається складною через низку причин. Про частину з них розповіла радниця й адвокатка Totum LF Яна Михайлюк. Зокрема, мова йде про механізм повернення застави, розміри мінімальної з/п для військовозобов'язаних, що планують виїхати, тощо.

"Хоча Мінцифри анонсувало таку додаткову можливість виїзду за кордон, проте відповідної постанови КМУ так і не з'явилося.Питання, насамперед, стосуються саме критеріїв її застосування, чому саме такий розмір мінімальної заробітної плати, чому саме такий термін виїзду тощо. Також окремого врегулювання потребує процедура внесення застави та подальшої її долі,наприклад, застава вноситься до отримання дозволу, а якщо такий дозвіл не буде надано, який механізм його повернення, тобто ця процедура має бути доопрацьована. Однак, сподіваюся, її реалізують після доопрацювання, враховуючи потреби бізнесу в закордонних відрядженнях", - зауважила Михайлюк.

Раніше "Апостроф" повідомляв, чому виїзд за кордон чоловіків через "єВідрядження" не запрацював.