RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Навіть окупанти давали гроші на ЗСУ: відомий волонтер про підтримку України у Херсоні

У Херсоні відомий український волонтер, який з 2014 року збирає кошти для Збройних сил України, продовжив свою справу навіть, коли місто окупували російські загарбники. У скарбничці для ЗСУ 75-річного чоловіка часом були і купюри до однієї тисячі російських рублів.

Про це в інтерв’ю "Апострофу" розповів лауреат Національного конкурсу "Благодійна Україна", почесний громадянин Херсона, лицар ордену "Народний Герой України" Григорій Янченко, більш відомий як дядя Гриша.

Читайте також: Бої за Херсон: чи окупанти триматимуть оборону і куди можуть піти ЗСУ

За його словами, люди не боялися давати пожертви та допомагати ЗСУ, знаючи, що довкола окупанти. Навіть буряти, які не розуміли мови, давали гроші.

"Знаєте, були випадки, колі самі орки кидали гроші на ЗСУ: і сто, і двісті, і тисячу рублів. Ну там якісь буряти, які не розуміли ні пісень, ні української мови. Просто бачили, що їде інвалід на візку. Тимчасовий уряд колаборантів в Херсоні видавав по 10 тисяч рублів пенсіонерам. А потім ці гроші опинялися у мене в скарбничці", - каже волонтер.

Зібрані кошти чоловікові вдавалося відправляти з окупованого Херсону на підконтрольну територію українській армії, розмінявши спочатку у банку та поклавши на картку, а далі - простим переказом.

"Всі гроші, які я збирав, віддавав у банк готівкою, а вони мені перераховували їх на картку, а з картки я вже переводив гроші волонтерам в Запоріжжя, Авдіївку та інші міста. Гроші ніколи не тримав, відправляв одразу. А коли вже банки почали закриватися, тоді довелося обмінювати кошти просто у людей: я їм готівку, а вони мені на картку. Так тривало до 19 вересня, коли я вже виїхав", - додав Григорій Янченко.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": У Херсоні мені на ЗСУ давали навіть буряти - відомий волонтер дядя Гриша