RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Чи знижка, чи взагалі не доведеться платити: кому з українців можуть вибачити борг за комуналку

Українці, які вимушено залишили свої домівки, можуть розраховувати на зменшення суми платіжок за комунальні послуги або взагалі отримати звільнення від сплати.

Про це повідомили юристи з благодійного фонду "Право на захист".

В українському законодавстві є стаття 7 ЗУ "Про житлово-комунальні послуги", відповідно до якої громадяни мають право на зменшення розміру плати за житлово-комунальні послуги, якщо їх не надавали, надавали не в повному обсязі або знижували їхню якості.

Читайте також: Відключення від комуналки за борги: у Кабміні зробили заяву

Крім того, згідно із вищезазначеним законом, українці можуть не сплачувати вартість комуналки, якщо вони не користувалися комунальними послугами за період тимчасової відсутності у житлі споживача та інших осіб понад 30 календарних днів за умови документального підтвердження (винятки: постачання теплової енергії та послуги управління багатоквартирним будинком).

Водночас юристи наголошують на важливих нюансах:

  • звільнення від оплати можливе лише у випадку, якщо приміщення не обладнані лічильниками (якщо вони є, то необхідно раз на місяць подавати попередні показання);
  • у будь-якому випадку підлягають оплаті послуги з управління багатоквартирним будинком та постачанням теплової енергії;

Якщо ви були відсутні вдома понад 30 днів, то варто звернутися до постачальників послуг з письмовою заявою. У заяві потрібно вказати ПІБ, адресу реєстрації, місце фактичного проживання, номер телефону та підстави звільнення від оплати послуг. Також до заяви потрібно прикріпити один із документів про підстави:

  • служба в ЗСУ,
  • статус ВПО,
  • проходження лікування тощо.

адимо звернутися до надавачів комунальних послуг письмово із викладенням обставин, посилаючись на ст. 7 Закону України “Про житлово-комунальні послуги”, при цьому додати копію довідки ВПО, що підтверджує її відсутність і факт того, що не користувалися послугою (додатково можна надати відповідний акт ОСББ, депутата сільради тощо про те, що дійсно мешкали весь час за адресою реєстрації ВПО), з проханням не здійснювати нарахування, дивлячись на вищевказані обставини", - написали юристи.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як скоротити витрати на комуналку й зберегти тепло в будинку.