RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Етнічна українка може очолити НАТО: основні факти біографії

Восени 2023 року закінчуються повноваження Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, а на його місце можуть обрати віцепрем'єрку і за сумісництвом керівницю Мінфіну Канади з українським корінням Христю Фріланд.

Про це повідомляє The New York Times із посиланням на власні джерела.

Також крім Христі Фріланд на цю посаду розглядають прем'єрку Естонії Каю Каллас, президентку Словаччини Зузану Чапутову, експрезидентку Хорватії Колінду Грабар-Кітаровича та очільника оборонного відомства Великої Британії Бена Уоллеса. Але віцепрем'єрка Канади наразі у лідерах серед інших кандидатів.

Якщо Фріланд займе цю посаду, то стане першою жінкою та першим громадянином Канади на посаді Генсека НАТО.

Читайте також: Нова голова МЗС Канади входить до санкційного списку Росії

Христина Олександра Фріланд народилася у 1968 році в Піс-Рівер у провінції Альберта, де існує одна з найбільших українських громад в Канаді. Її матір є українкою, яка народилася після Другої світової війни в Німеччині у таборі для біженців. Фріланд майже без акценту говорить українською, а також володіє англійською, французькою, російською та італійською мовами. Одним з пріоритетів її діяльності в Канаді є підтримка України.

Чоловік Христі – британський письменник і журналіст з видання The New York Times. Вони спільно виховують у Торонто трьох дітей: Галю, Наталку та Івана.

Фото: ukrainky.com.ua

Свою журналістську кар’єру вона почала в Україні як стрінгер Financial Times, The Washington Рost та The Economist. Також вона написала книгу "Продаж століття" у 2000 році про перехід РФ від комунізму до капіталізму та бестселер у сфері бізнес-літератури "Плутократи. Епоха нових багатих і занепад старої системи" у 2012 році. Авторка послідовно спростовувала міф про російського диктатора Володимира Путіна як "геніального стратега". Вже у 2014 році вона прокоментувала результати російської агресії проти України, назвавши росіян "терористами".

“Українці дали відсіч терористам”, – сказала канадська політикиня.

У листопаді 2015 року Фріланд стала міністеркою міжнародної торгівлі Канади, а в січні 2017-го - міністеркою закордонних справ Канади. Вона відстоювала інтереси Канади та України у свої виступах українською мовою на міжнародних форумах.

"Підтримувати сьогодні Україну – обов’язок кожного демократичного політика в світі", – наголошувала вона.

Фото: ukrainky.com.ua

За час її перебування на цій посаді, канадське відомство виділило на гуманітарну допомогу Україні в умовах російської агресії додатково 7,75 млн канадських доларів, а в цілому на гуманітарні проєкти Канада надала українському уряду понад 27 млн доларів. Фріланд наполягала також на запровадженні санкцій проти Росії та розширення політичної, дипломатичної фінансової, військової та гуманітарної підтримки України.

З листопада 2019 до серпня 2020 року вона була міністеркою міжурядових справ Канади. В травні 2022 року побувала у зруйнованому Ірпені. Її делегація запевнила, що Канада і надалі залишатиметься надійним другом та помічником України.

Фото: ukrainky.com.ua

Крім того, Фріланд потрапила до першого санкційного списку канадців від РФ, підписаного особисто Путіним у березні 2014 року.

"Я всім у Канаді кажу: весь світ має вчитися в України як бути демократичними громадянами й будувати країну. Таке відчуття, що кожен в Україні відчуває свою громадянську відповідальність. Кожен думає: як я можу допомогти, що я можу зробити? На таких "як" і будується демократичне суспільство", - зазначила політикиня.

Фото: ukrainky.com.ua

Нагадаємо, у 2017 році глава МЗС Канади Христя Фріланд звинуватила Росію в поширенні неправдивої інформації про те, що її дід, який народився в Україні, нібито був нацистським колабораціоністом в окупованій Польщі.