RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Сьогодні відзначають День святої Варвари: історія, молитви та головні заборони

У суботу, 17 грудня, відзначають День святої Варвари, коли віряни вшановують пам’ять великомучениці Варвари - покровительки жінок і гірників, захисниця від раптової смерті.

"Апостроф" розповідає про історію цього дня, публікує дві найсильніші молитви, а також які заборони існують на День святої Варвари.

Читайте також: Церковний календар на 2022 рік: список усіх свят за місяцями

Історія

Свята Варвара родом з Малої Азії. Її матір рано померла, тому вона виховувалась батьком-язичником. У дитинстві Варвара замислювалася над християнськими істинами. Батько дізнався про це та віддав її на розсуд місцевої влади. Через непохитність у своїх поглядах, дівчину піддають тривалим жорстоким тортурам, але наступного дня після цього вона прокинулась без жодної рани. Через це імператор Максиміліан наказав батькові вбити свою доньку мечем, що він і зробив. Вона загинула від рук батька, не зрікшись своїх переконань.

Крім того, за легендою, свята Варвара Великомучениця мала великі здібності до вишивання, і саме вона вишила ризи Ісусові Христові.

Через кілька століть, нетлінні останки великомучениці Варвари перенесли до Візантійського Константинополя. Завдяки дружині київського князя Святополка Ізяславовича - Варвари, мощі святої Варвари потрапили до України. У свою чергу, князь Святополк-Михайло побудував Михайлівський Золотоверхий собор для зберігання її мощів протягом 800 років. Наразі вони знаходяться у соборі святого Володимира у Києві. Також їх іноді встановлюють для поклоніння у храмах багатьох українських міст.

Молитви

Свята Варвара, допомоги у тебе прошу. Не можу більше мучитися і жити на самоті. Благаю тебе, в біді мене не залишай, просте жіноче щастя мені посилай. Одному Богу відомо, як бажається мені повноцінного подружнього життя, гідного чоловіка і люблячого, слухняних діточок і здорових. Обіцянку тобі даю, що гріхів робити не буду, з цього дня буду жити за заповідями Божими. Амінь.

***

Свята Великомученице Варваро! Я згадую сьогодні муки, які Ти перетерпіла за віру в Пресвяту Тройцю й прошу Тебе: молися за мене до Бога-Отця, щоб дав мені сили перемогти різні земські наклони, серце ж і душу піднеси до небесних речей. Молися до Бога-Сина, щоб за Його ласкою я покинув(-ла) дотеперішню сонливість і лінивство й почав ревно ходити дорогами святого Євангелія. Моли й Святого Духа, щоб відновив мене, скріпив і освятив. Свята Великомученице Варваро! Нехай рaни Твого святого тiла уздоровлять рaни, які моїй душі завдав гріх, а Твоя невинно пролита кров нехай очистить мене. Через муки й смеpть Твою, молю Тебе, свята Великомученице Варваро, не дай мені вмерти без покути й не прийнявши святі Тайни Тіла й Крові Господа нашого Ісуса Христа. Амінь.

Заборони

Під заборону у цей день потрапляють: прання, білення та місіння глини, домашні справи, сварки, лайка, алкогольні напої, а також не можна виходити на вулицю ввечері, якщо немає великої потреби.

Раніше ми писали про те, як і про що молитися святій великомучениці Варварі, яка прийняла мученицьку смерть за християнську віру в 306 році за царювання імператора Максиміана.