RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Не залишитись без допомоги на свята: Нацслужба здоров'я дала основні поради

Перед новорічними святами варто завчасно потурбуватися про доступ до медичної допомоги, адже вона може знадобитися раптово - у Національній службі здоров'я надали основні поради.

Про це повідомляє НСЗУ у Telegram-каналі.

Читайте також: Як надати першу медичну допомогу в умовах війни: відеоінструкція

Так, насамперед варто уточнити графік роботи сімейного лікаря перед святами та чи не планує він відпустку. Якщо декларація не заключена, необхідно дізнатися, де знаходиться найближча амбулаторія та у разі непередбачуваної ситуації звернутися туди – під час війни дозволяється звертатися до будь-якого лікаря первинки навіть без декларації.

Окрім цього, бажано домовитися із лікарем про спосіб зв'язку та уточнити, чи можна з ним зв'язатися під час свят, зокрема, наприклад, для виписування рецепта або направлення за Програмою медичних гарантій.

Якщо людина отримує медикаменти за програмою “Доступні ліки” варто переконатися, чи не закінчуються ліки та у разі необхідності завчасно звернутися до лікаря за новим рецептом та отримати препарати в аптеці.

Також рекомендується завжди мати домашню аптечку з базовими ліками та регулярно перевіряти препарати на термін придатності.

Наостанок, в НЗСУ порадили дізнатися альтернативний номер виклику бригади екстреної медичної допомоги.

"На випадок, коли номер 103 перевантажений краще мати під рукою альтернативний номер екстреної допомоги у вашому населеному пункті або районі. Альтернативний номер телефону екстренки можна дізнатися в місцевих органах влади, зокрема на сайтах територіальних громад", - йдеться у повідомленні.

Раніше ми писали, що вже з 1 серпня 2022 року українці можуть купити антибіотики лише за рецептом лікаря, а з 2023 року купуватимуть лише за електронним рецептом.