RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

Всі новини

Ви повинні знати свої права: який алгоритм перевірки документів під час вручення повісток

У воєнний час співробітники Національної поліції та "військкоматів" під час загальної мобілізації мають право перевіряти документи у громадян на підставі деяких причин.

Про це повідомляють юристи правової організації Безоплатна правова допомога.

Серед причин, зазначених у пункті 7 Постанови КМУ №1456:

громадянин має зовнішні ознаки, схожі на ознаки особи, яка перебуває в розшуку або безвісно зниклої особи;

якщо існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила чи має намір вчинити правопорушення;

Читайте також: Чому вручають повістки на вулицях: у ЗСУ озвучили відповідь

якщо особа знаходиться на території чи об'єкті зі спеціальним режимом;

якщо особа має зброю, боєприпаси, наркотичні засоби та інші речі, обіг яких обмежений або заборонений або для зберігання;

якщо особа перебуває на місці скоєння кримінального, адміністративного правопорушення чи ДТП, іншої надзвичайної події;

якщо зовнішні ознаки особи або транспортного засобу або дії особи дають достатні підстави вважати, що особа має відношення до скоєння правопорушення, транспортний засіб може бути знаряддям або об'єктом скоєння правопорушення;

порушення особою відповідних заборон, запроваджених на території, де запроваджено правовий режим воєнного стану.

Відповідно до частини третьої статті 18 Закону України Про Національну поліцію, звертаючись до особи для перевірки документів, поліцейський зобов'язаний назвати своє прізвище, посаду, службове звання, пред'явити жетон і своє службове посвідчення, на вимогу - копію наказу коменданта та дати можливість ознайомитися з наявною там інформацією.

Представники ТЦКСП повинні пред'явити службове посвідчення, що підтверджує, що вони є саме тими, хто зазначений у наказі коменданта про перевірку документів, сам наказ коменданта про перевірку документів, а також розпорядження військкомату про уповноважених для вручення повісток особи.

Представники поліції, працівники ТЦК та військові ЗСУ не мають права затримувати людину і проти її волі доставляти її до відділення чи військкомату. У разі, якщо процедура вручення повістки відбулася з порушенням, особа має право фіксувати це та вказати у відмові від повістки та у присутності свідків.

Нагадаємо, раніше ми писали, у яких випадках можна законно відмовитися від повістки.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.