RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Не завжди відбувається законно: що треба знати про звільнення пенсіонерам, які працюють

З 1 квітня для працюючих пенсіонерів автоматично перерахують пенсії. Юрист розповіла, коли звільнення літньої людини незаконне.

Про це розповіла юрист Вікторія Гусакова, пише "На пенсії".

Постановою КМУ №1449 було затверджено Порядок розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця (власника або уповноваженого ним органу, фізичної особи, яка використовує працю найманих працівників). Він стосується осіб передпенсійного віку у зв'язку з виявленням невідповідності працівника посади за станом здоров'я, якщо:

  • на день звільнення працівнику залишилося не більше півтора року до досягнення пенсійного віку (згідно зі статтею 26 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування");
  • працівник має страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі (згідно зі статтею 28 вищезгаданого Закону).

Подібне звільнення можливе лише за умови підтвердження стану здоров'я відповідними медичними документами:

  • довідка закладу охорони здоров'я, яка містить інформацію про підсумкове укладання лікарсько-консультативної комісії щодо зміни місця роботи;
  • повідомлення роботодавцю про групу інвалідності та її причину або витяг з акта огляду медико-соціальної експертної комісії, або індивідуальну програму реабілітації (за умови надання її особою);
  • медична довідка про проходження попереднього (періодичного) медичного огляду працівника певної категорії, видана комісією з проведення медичних оглядів закладів охорони здоров'я.

Читайте також: Обіцяли 20%, а отримали копійки: українці відчули індексацію пенсій на своєму гаманці

Однак спочатку роботодавець зобов'язаний перевести працівника за його згодою на іншу роботу (тимчасово чи без обмеження строку) за наявності відповідних вакансій. За відсутності таких вакансій роботодавець складає акт.

Якщо працівник відмовляється переводитися на іншу роботу, роботодавець отримує від профспілкової організації згоду про його звільнення у зв'язку з виявленою невідповідністю посади за станом здоров'я (крім випадків звільнення працівника, який не є членом профспілки, або на підприємстві немає профспілкової організації).

Що є порушенням прав літнього працівника:

  • забороняється відмова у прийнятті на роботу та звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу через досягнення пенсійного віку;
  • переведення працівника похилого віку та працівника передпенсійного віку з одного робочого місця на інше не допускається без його згоди, якщо при цьому суттєво змінюються умови праці.

Раніше "Апостроф" розповідав, кому з українців хочуть призначити пенсії "заднім числом".