RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Правосуддя перехідного періоду: що про нього потрібно знати українцям

Після закінчення війни в Україні, в країні буде запроваджено так зване, перехідне правосуддя - комплекс заходів, необхідних для нормалізації ситуації в повоєнний період.

Що про це потрібно знати в інтерв'ю "Апострофу" розповіла заступник міністра юстиції України Валерія Коломієць.

За її словами, перехідне правосуддя включає цілий ряд заходів, які вводяться на певний термін, а після того, як нормальне життя в країні відновиться, будуть втрачати свою силу.

Читайте також: Як відбувається конфіскація майна РФ в Україні: у Мін'юсті розповіли алгоритм

До завдань перехідного правосуддя входять такі питання, як компенсація громадянам втрат від війни, засудження або помилування колаборантів, а також створення трибуналу для воєнних злочинців. ООН, Комітет міністрів Ради Європи і ПАРЄ згодні з необхідністю такого трибуналу, і зараз з партнерами ведуться обговорення щодо його концепції. Було запропоновано декілька варіантів, проте остаточне рішення щодо його створення ще не прийнято.

Окрім цього, за словами Валерії Коломієць, у повоєнній історії деяких країн були випадки створення "комісій правди" - тимчасових органів, які встановлюють реальні історичні обставини, пов’язані з війною.

"Ми повинні зафіксувати всіх дійових осіб: тих, хто ухвалював рішення, здійснював оборону, хто став жертвою окупантів, а хто чинив воєнні злочини. Це важливо як для збереження національної пам’яті, так і для міжнародних і українських судів", - резюмувала заступник міністра юстиції.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Якщо влада в Україні буде узурпована, закони перепишуть швидко та легко - заступниця міністра юстиції