RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Справа Шаповалова знадобилася для того, щоб кричати про перемогу над корупцією - юрист Геннадій Дубов

Обвинувачення, висунуті проти колишнього заступника міністра оборони Вячеслава Шаповалова, є абсурдними, бо торкаються навіть не корупції, а перешкоджання діям ЗСУ.

Про це заявив у коментарі "Факти" кандидат юридичних наук Геннадій Дубов.

"Ми всі пам'ятаємо про "яйця по 17 гривень", про гучні корупційні скандали. І післясмак залишився такий: "Відплата наздогнала фігурантів цих справ, корупція переможена!" Але коли юристи дивляться на документи, вони бачать, що у справі Шаповалова йдеться не про корупцію, не завищення цін і взагалі не про продукти харчування", – сказав він.

Шаповалов відповідав за тилове забезпечення Збройних Сил. Однак після так званого "яєчного скандалу" він подав міністру оборони Олексію Резнікову рапорт про звільнення, аби не компрометувати міністерство та Збройні сили України. Після його звільнення Державне бюро розслідувань Шаповалову вручило підозру у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ в особливий період (ст. 114−1 Кримінального кодексу).

Дубов зазначив, що справа Шаповалова розслідується з літа 2022 року. За його словами, коли йдеться про державні закупівлі, подібні справи виникають у значних кількостях, проте активізація дій щодо Шаповалова чомусь збіглася зі "скандалом із яйцями" та продуктами харчування.За словами експерта, і міжнародне, і українське законодавство не передбачає жодних окремих чи спеціальних пунктів щодо якості, оскільки у разі виявлення неякісного товару його можна повернути, замінити чи подати скаргу до суду.

"Жодних додаткових умов у контрактах не потрібно. І це не скасовує того, що контроль все одно повинен проводитися, що і було зроблено у випадку Шаповалова, інакше як було виявлено, що частина продукції неякісна?", — каже Дубов.

Крім того, каже він, у підозрі проти Шаповалова зазначено 10 контрактів з компаніями, розташованими в країнах НАТО, тобто таких, чия продукція сертифікована НАТО, що має викликати довіру високого рівня.В цілому справа Шаповалова наштовхує на припущення, що тінь на чиновників кидається навмисно, акцентує Геннадій Дубов.

Коментуючи власну справу, Шаповалов каже в інтерв’ю ЗМІ, що "за версією сторони обвинувачення, я так сильно перешкоджав ЗСУ, що ніхто не постраждав: ані люди, ані державні фінанси. Цікаво, щось зміниться, коли стане відомо, що по цим договорам товари або продукція – поставлена та прийнята, неякісні товари – або замінили, або повернули гроші, включаючи пеню, штрафи?", – запитує він.