RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Радониця 2023: чому не треба сумувати і кому не можна відвідувати кладовище

Т.зв. "Радоницький" або "Поминальний" тиждень у цьому році розпочався 23 квітня та триватиме до суботи, 29 квітня. У ці дні прийнято відвідувати цвинтарі, згадуючи померлих близьких, однак деяким не можна туди ходити.

"Апостроф" розповідає про традиції Радониці.

Не рекомендується відвідувати цвинтарі немовлятам, вагітним жінкам, дітям до семи років. За народними повір’ями, молода душа може викликати в покійних сум за своїм земним життям. Дехто вірить, що вони можуть спробувати забрати її на той світ, а дехто вважає це забобонами.

Радониця - це язичницьке свято поминання покійних. Проте коли прийшло християнство, це свято трансформувалося в батьківський день, день спомину усіх спочилих свого роду.

Читайте також: Що не можна робити на Радоницю: 5 головних заборон

У світлі Воскресіння Христа цей день отримав нове звучання - віру в те, що душі не помирають і одного дня буде радісна зустріч з ними. Слово "Радониця" перекладається як "радісна молитва про померлих".

Це - не день скорботи, адже християни вірять, що Христос своїм Воскресінням переміг смерть та подарував людям вічне життя. Тому сумувати в ці дні не треба, варто, навпаки, радіти. Починаючи від Радониці, у церквах відновлюються поминальні служби, яких не було під час Страсної та Світлої седмиць.

Раніше "Апостроф" публікував важливі молитви на поминальні дні.

  • Вас також може зацікавити:

Чи буде в Україні реформа церковного календаря: озвучено відповідь

"Це наш правитель": у Почаївській лаврі люблять Путіна та заперечують війну проти України

"У них немає нічого святого": окупанти обстріляли храм у Нікополі