RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Православні відзначають День Ікони Богородиці "Невичерпна Чаша": особливі молитви і що не можна робити в цей день

Щороку, 18 травня віруючі православні вшановують чудотворну ікону Божої Матері "Невичерпна Чаша" – цього дня вони звертаються до ікони з молитвами про допомогу в духовних і земних справах, з проханнями про настанову на правильний шлях та звільнення від згубних звичок.

Чого не можна робити у цей день, а також молитви від алкоголізму публікує "Апостроф".

Історія ікони пов'язана з життям відставного солдата, який боровся з алкоголізмом. Крім цього, він мав проблеми з ногами, проте кидати пити не поспішав. Одного разу уві сні чоловік побачив старця, який наказав йому відслужити молебень перед іконою Божої Матері в одному із міст. Важко діставшись до місця призначення чоловік не одразу знайшов ікону, проте йому підказали, що на її звороті написано "Невичерпна чаша". Помолившись, чоловік не лише зцілився, але й позбувся алкогольної залежності.

Читайте також: Церковні свята у травні 2023: на які дні випадають найважливіші дати

Традиційно перед іконою "Невичерпна Чаша" моляться з проханнями про зцілення від алкогольної та наркотичної залежностей.

Молитви перед іконою "Невичерпна Чаша"

О, Премилосердна Владичице! До Твого заступництва нині прибігаємо, молінь наших не знехтуй, але милостиво почуй нас: дружин, дітей, матерів і тяжкою недугою пияцтва одержимих, що заради неї від матері своєї — Церкви Христової і порятунку відпадають, братів і сестер і родичів наших зціли. О, Милостива Мати Божа, торкнися сердець їх і скоро підніми від падінь гріховних, до рятівної помірності приведи їх. Ублагай Сина Свого, Христа Бога нашого, хай простить нам гріхи наші і не відверне милості Своєї від людей Своїх, але зміцнить нас у тверезості і цнотливості. Прийми, Пресвята Богородице, молитви матерів, про чад своїх, дружин що сльози проливають, про чоловіків своїх ридаючи, дітей, сиріт і убогих, заблудлих, залишених, і усіх нас, що до ікони Твоєї припадаємо. І нехай досягне це благання наше, молитвами Твоїми, до Престолу Всевишнього. Покрий і убережи нас від лукавого переслідування і всіх підступів ворожих, у страшну ж годину відходу нашого допоможи пройти безперешкодно повітряні митарства, молитвами Твоїми позбав нас вічного осуду, щоб покрила нас милість Божа на віки віків. Амінь.

Що можна робити 18 травня

У Русі цього дня проводили обряд спалювання старої сухої трави на полях. Господині продовжували висаджувати розсаду капусти та огірків у своїх городах, тому день називали Ірина-розсадниця або Арина-капустянка. Точна дата висадки розсади варіювалася залежно від регіону. На півдні це зазвичай відбувалося наприкінці квітня, а на півночі - за три тижні до цього. Згідно з народною традицією, раніше під час висадки капустяної розсади жінки одягались у лахміття, що нагадувало листя капусти. Після посадки розсади вони виносили на город чавунок, заповнений кропивою, і ставили його на грядку зверху дном, щоб захистити молоді рослини від шкідників.

Що 18 травня робити заборонено

  • готувати страви з огірків та капусти, щоб не зменшити їхнього врожаю;
  • ходити в гості самотнім дівчатам до дорослих незаміжніх родичів, щоб довго не залишитися без нареченого;
  • пліткувати та брехати;
  • скаржитися на життя;
  • залишати вдома безлад.

Прикмети погоди на 18 травня

  • Якщо розпустилися ялинові бруньки, то не можна відкладати посівні роботи.
  • Якщо зацвіла черемха до 18 травня, то незабаром похолодає. При цьому, чим раніше вона зацвіла, тим спекотнішим буде літо.
  • Якщо черемха цвіте рясно, то літо буде дощовим.
  • Якщо земля швидко вбирає воду, то під час косовиці буде сухо, а якщо ні, то готуватися до дощів.
  • Якщо птахи не співають цього, то погода зіпсується.

Раніше ми публікували календар іменин у травні 2023.

  • Вас може зацікавити:

ПЦУ скоро почне календарну реформу: Епіфаній назвав термін

Фото дня: знищена росіянами на Великдень церква під Запоріжжям

Як виглядала знищена більшовиками в Києві унікальна Залізна церква: архівні фото