RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Потрібен ретельний підхід: чи притягуватимуть чоловіків, які виїхали, до відповідальності

Посилення законодавства за незаконне перетинання державного кордону може призвести до того, що багато чоловіків, які захочуть повернутися після війни на батьківщину, так і залишаться за кордоном, побоюючись переслідувань.

Про це пише "Апостроф".

"Ця тема потребує ретельного опрацювання, щоб ми не зробили гірше. Усі, хто хотів - вже виїхали. А ті, хто повертатиметься - під новий закон не потраплять. Але сама його наявність може відштовхнути від думки повернутися багатьох тих, хто хоче повернутися", – упевнений секретар парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко.

За його словами, у квітні 2023 року питання посилення покарання за незаконний виїзд за кордон під час дії воєнного стану у Верховній раді вже порушувалося, але було закрите, як "непотрібне" і "безперспективне".

Читайте: Чи можуть вручити повістку на кордоні: українцям дали пояснення

І ось тепер цю тему знову навіщось торкнувся міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

"Навіть припустити не можу, яке може бути покарання за таким законом, якщо його ухвалять. Але його точно не ухвалять", – упевнений Роман Костенко.

У свою чергу правозахисник Борис Захаров зазначив, що навіть адміністративне покарання у вигляді штрафу до тих, хто "повернувся" після незаконного перетину кордону, треба застосовувати вкрай обережно, ретельно вивчаючи кожен конкретний випадок, інакше українські чоловіки просто не повертатимуться.

"А нашій країні це конче необхідно", - зазначив він.

"Можливо, міністр внутрішніх справ хоче стимулювати наших громадян – мовляв, повертайтеся, можете відбутися лише штрафом, потім вже буде стаття. Але я вважаю, що заява Ігоря Клименка призведе до прямо протилежного ефекту", - підсумував правозахисник.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа" Повернення в Україну платне: що задумала влада з військовозобов'язаними чоловіками, які виїхали за кордон

  • Вас може зацікавити:

Як покарають ухилянтів, які втекли за кордон: ДПСУ озвучила відповідь

Намагалися потрапити до Румунії: прикордонники затримали ухилянтів на Закарпатті

"Ухилянтів" ховали у вентиляції: в Україні накрили схему вивезення військовозобов'язаних за кордон