RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

"Звинувачують, що забезпечив порятунок країни": ексзаступник міністра оборони Шаповалов розповів про справу проти нього

Колишній заступник міністра оборони Вячеслав Шаповалов, який був ув’язнений у лютому, вважає абсурдними висунуті проти нього обвинувачення у перешкоджанні діяльності ЗСУ в особливий період.

Про це він сказав в інтерв’ю "Фактам".

"У складні моменти хтось мусить брати на себе відповідальність, щоб ризикнути всім заради захисту та порятунку країни… Якби ми тоді в Міноборони слідували виключно складним бюрократичним процедурам і ховались би за інструкціями, то де б зараз була наша країна?" - сказав ексзаступник міністра.

Як нагадує видання, йдеться про закупівлі бронежилетів і шоломів у перші дні повномасштабного російського вторгнення. Тоді Міноборони змогло у стислі терміни забезпечити засобами захисту ЗСУ, кількість яких з 250 тисяч стрімко зросла у кілька разів. Між тим на кінець лютого склади Міноборони були майже порожні.

"Ніхто не вірив, що ми купимо хоча б 16 тис. бронежилетів та шоломів – а ми купили у 50 разів більше. На початок великої війни на складах було 1,2 тис. жилетів і близько 500 шоломів", - повідомив Шаповалов.

ДБР його звинувачує у тому, що частина амуніції надійшла неналежної якості, а він не подбав про те, щоб у контрактах був передбачений пункт про якість: "Якщо проаналізувати, де саме розташовані згадані у підозрі постачальники, то всі вони з країн НАТО. Географія широка – США, Туреччина, Польща, Греція, Словенія і так далі". Постачальники мали власні сертифікати якості зразка НАТО. До того ж, наголошує Шаповалов, у типових міжнародних договорах були "чітко прописані специфікації і відповідальність сторін договору, у тому числі за якість. В окремому пункті не було потреби".

Оскільки висунення Шаповалову обвинувачення співпало у часі із гучним "яєчним скандалом", він вважає, що таким чином суспільству була продемонстрована реакція на запит "знайти і покарати".

"Справа, яку мені інкримінують, взагалі не пов’язана ні з корупцією, ні з яйцями, ні з іншими продуктами харчування", - зазначив ексзаступник міністра.

Захисник Вячеслава Шаповалова, старший партнер адвокатського об’єднання Lawyers Alliance Сергій Мітюрін раніше охарактеризував справу проти його підзахисного як цілковито абсурдну.