RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Чи може призовник просити про мобілізацію до певного підрозділу: відповідь фахівця

В Україні триває мобілізація і у військовозобов'язаних постають питання, чи можна призиватися до конкретного підрозділу або військової частини за бажанням. На ці та інші питання відповів начальник Харківського ОТЦК та СП полковник Володимир Арап.

Про це пише Арміяінформ.

Читайте також: Загальна мобілізація в Україні: чи вручатимуть повістки українцям за кордоном з 1 липня

За словами полковника, за нинішніх умов бажання мобілізованого служити у конкретній військовій частині не може бути враховано, оскільки розподіл по підрозділах відбувається у навчальних центрах.

"На сьогодні всі військовозобов'язані призиваються тільки через навчальні центри, де вони проходять підготовку. Розподіл по підрозділах здійснюється там. До речі, зараз це стосується і бригад ТРО. У них вже створені свої навчальні центри, і спочатку мобілізовані ми відправляємо туди. Напряму бойові частини ми зараз не комплектуємо”, - сказав Арап.

Він додав, що, якщо людина звільнилася з лав ЗСУ менше ніж 5 років тому, вона може бути призвана безпосередньо до підрозділу як резервіст. Як варіант, щоб потрапити до конкретної бригади, людина може підписати з нею контракт - він їде до навчального центру, а потім, маючи відношення, призивається до військової частини за фахом, здобутим під час навчання.

"Що стосується комплектування інших військових формувань, то Держприкордонслужба чи Нацгвардія також комплектуються військовозобов'язаними. На це є відповідне мобілізаційне рішення вищого керівництва, яке надсилається нам: тобто цього місяця ми комплектуємо ту чи іншу військову частину. Після призову мобілізовані також проходять навчання, але вже у своїх навчальних центрах чи полігонах”, - зазначив полковник.

За словами Арапа, під час формування кадрового потенціалу ЗСУ також враховується військово-облікова спеціальність. Але це більше стосується офіцерського складу, який має досвід військової служби. Водночас, якщо людина закінчила військову кафедру, але в армії не служила, її можуть відправити на курси підвищення кваліфікації до навчальних центрів. Те саме стосується й офіцерів запасу, військово-облікової спеціальності яких поки що немає потреби.

"Що стосується рядового складу, звертаємо увагу на дефіцитні спеціальності, наприклад, якщо людина танкіст або артилерист, і має досвід проходження служби, хоча б термінової. А якщо людина, наприклад стрілець, ми направляємо її в навчальний центр, де вона, можливо, буде перекваліфіковано відповідно до потреб війська”, - зазначив Арап.

Він додав, якщо офіцер запасу просить його призначити на посаду бойового медика, оскільки закінчив кілька курсів з такмеду та має досвід надання медичної допомоги, йому відмовить і він проходитиме службу на офіцерській посаді. А ось офіцери запасу, які мають спеціальні звання (колишні службовці поліції тощо), навпаки, призиваються на рядові посади. Надалі ця людина може пройти переатестацію та отримати звання офіцера ЗСУ.

Раніше "Апостроф" писав, як карають військовозобов'язаних, які не повернулися з-за кордону.

Вас також може зацікавити:

У Києві проводять збір військовозобов'язаних: коментар юриста про законність наказу

Чим відрізняється повістка від мобілізаційного розпорядження: у ТЦК дали пояснення

З 1 липня бронюватимуть по-новому: що потрібно знати військовозобов'язаним

В Україні десятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.