RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Різдво Івана Хрестителя 2023: головні факти про свято і як молитись в цей день

Щороку 7 липня християни східного обряду відзначають важливе церковне свято – Різдво Івана Предтечі. Цього дня віряни шанують пам'ять одного із великих християнських святих, який підготував ізраїльський народ до пришестя Ісуса Христа і хрестив його в водах річки Йордан.

Про традиції, заборони цього дня, а також молитви розповідає "Апостроф".

Так, наші пращури вірили, що цього дня не можна займатися рукоділлям: шити, в'язати та вишивати. Також заборонено брати ніж до рук і різати ним продукти круглої форми – це пояснюється тим, що святого стратили відрубавши йому голову. Оскільки Різдво Іоанна Предтечі є важливим релігійним святом, існують заборони на використання язичницьких обрядів та традицій. В цей день рекомендується зберігати відповідну атмосферу та не влаштовувати шумні розваги.

Читайте також: Різдво Іоанна Предтечі: заборони та молитва святому

Різдво Іоанна Предтечі є святом, пов'язаним з багатьма традиціями та прикметами:

  • якщо цього дня ллє дощ, то погода до кінця літа буде дощовою;
  • лікарські трави та квіти, зібрані на Різдво Іоанна Предтечі, мають особливі цілющі властивості;
  • вода, набрана на свято із водойм, може захистити від хвороб і забезпечити довголіття;
  • вважається, що цього дня можна почути співи птахів, які знають мову людей, а також зустріти магічні створіння, на кшталт лісових духів;
  • дівчина, яка в цей день з ранку вмиється росою, надовго збереже молодість і красу;
  • якщо цього побачити мишу, то це говорить про швидке поповнення в родині;
  • зоряна ніч – можна чекати щедрий врожай грибів восени.

Молитва на Різдво Іоанна Хрестителя

Хрестителю Іоанне, проповіднику покаяння, почуй молитви мої і передай прохання Владиці Небесному. Я, як недостойний, немічний, закликаю до Твоєї участі і заступництва. Благаю очистити думки і душу мою, позбавити від сумнівів, злих помислів і наставити на шлях істинний. Святий Іоанне, ти бачив гріхи земні і дарував спокуту людям. О, Проповіднику земний, який зумів торкнутися Самого Ісуса і охрестити Його, даруй мені порятунок перед Господом. Помолися за грішного раба Божого (ім'я) і не залишай мене на сваволю диявольських сил. Я благаю про благо, яке пронесу з собою все життя. Проповіднику і мученику пустельний, не відрікайся від мене, обнови душу мою покаянням і наповни серце непідробною вірою. Вічно Царство Небесне. Амінь.

Молитва до Івана Хрестителя

Святий Іване, предтече і хрестителю Господній. Тебе послав Господь, щоб дати свідчення про світло і щоб увірували всі в те правдиве світло, яке прийшло у світ просвітити кожну людину. Ти – всехвальний пророк, більший від усіх пророків. Вони проповідували Христа Ісуса словами, а ти вказав на нього рукою і мовив: «Це Агнець Божий, що бере на себе гріхи світу». Ти проповідував покаяння, ти хрестив розкаяних у Йордані, ти вдостоївся своєю рукою торкнутись голови самого Царя і Бога. Ти – перший мученик, ти – посників і пустельників наставник, ти – вчитель чистоти, ти – близький друг Христа. Тебе прошу, до тебе припадаю: не відмов мені в заступництві. Нехай моє життя відновиться справжнім покаянням, немов другим хрещенням. Випроси мені ласку прощення усіх гріхів і повернення на дорогу справжнього християнського життя, щоби з твоєю допомогою я жив (жила) у Божій благодаті і зміг (змогла) колись увійти в царство вічного життя. Амінь.

Раніше ми писали, у чому різниця між святом Івана Купала та Іоанна Хрестителя.

  • Вас може зацікавити:

З днем ангела Івана: гарні вірші та яскраві листівки

Церковні свята в липні: головні дати та за яким календарем святкуємо

Як українці відпочиватимуть в липні: календар свят та вихідних