RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Екіпажі бойових машин ЗСУ потерпають від екстремальної спеки - інженери знайшли вихід

Серед проблем бойової техніки є, зокрема, така: температура повітря в кабінах бойових машин (танки, БТР тощо) під час бою досягає 60-65 градусів Цельсія. Від такої спеки потерпають як люди, так і коштовна електроніка, яка може виходити з ладу. Проте ця проблема має вирішення – 20 років тому запорізькі інженери-винахідники Ігор Черняк та Дмитро Кагановський удосконалили прилад, який створили ще у 1930-х роках у Франції, але не використовували масово через низьку ефективність.

Йдеться про унікальний охолоджувач повітря, якому не потрібні ніякі холодоагенти. Запорізькі винахідники зробили його високопродуктивним, ефективним та безкінечно працездатним. Пристрій коштує дуже дешево в порівнянні з традиційними охолоджувачами та вирішує завдання, які ті вирішити не в змозі. Він елементарно підключається, займає мінімум місця, ніколи не ламається. Для його роботи потрібне лише стиснене повітря від штатного або додаткового повітряного компресора.

Охолоджувач свого часу пройшов чимало тестів, випробувань та апробацій на різних підприємствах у кількох країнах, отримав позитивні відгуки та був запроваджений на декількох виробництвах (для охолодження повітря біля складних верстатів або комп’ютерної техніки). Але запровадити його в Україні та налагодити масове виробництво винахідникам не вдалося ані двадцять років тому – коли вони не змогли пройти через тендерні процедури держзакупівель через корупційну складову, ані сьогодні. Ігор Черняк вже кілька років живе на пенсії в Ізраїлі, а Дмитро Кагановський з перших днів війни є одним з командирів запорізької Тероборони та переймається тим, що їх охолоджувач не вдається застосувати для ЗСУ під час війни.

"Є кілька готових виробів, які ми готові передати фахівцям наших збройних сил для випробувань та подальшої можливої комплектації, після чого, за потреби, ми можемо дуже швидко почати виробляти такі пристрої у необхідних кількостях!", - стверджує Дмитро Кагановський в коментарі "Апострофу".

Винахідник скаржиться, що не може отримати необхідну підтримку: "Ми зверталися до депутатів різного рівня, лідерів різних партій, блогерів-мільйонників, крутих волонтерів та представників різних силових структур, але нас не чують. У крайньому випадку відповідають: "Цікаво! З Вами зв'яжуться!" І тиша…".

Тим часом захисники України страждають не лише від куль та снарядів, а також й від теплових ударів.