RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

День, коли не можна одружуватися: яке свято 7 вересня, головні заборони і прикмети

У четвер, 7 вересня, православні християни відзначають два свята - Передсвято Різдва Пресвятої Богородиці та вшанування Луки Каппадокійського. Раніше ці свята відзначали 20 вересня, але, відповідно до нового церковного календаря, тепер відзначення перенесено на 7 вересня.

Про історію церковних свят та головні прикмети та заборони в цей день розкаже "Апостроф".

Читайте також: Церковний календар на вересень 2023 року за новим стилем: на які дати випадають три великі свята

Передсвято Різдва Пресвятої Богородиці означає, що починається період перед великим святом, коли на богослужіннях читають молитви, присвячені події, що наступає - вшануванню народження Діви Марії, матері Ісуса Христа.

Діва Марія народилася у Єрусалимі, у єврейській родині, що походила з Назарету. Відповідно до церковної історії, була донькою святих Йоакима та Анни, нащадків ізраїльського царя Давида. Деякий час мешкала в Єрусалимському храмі. Отримала звістку від ангела Гавриїла, що народить Ісуса Христа. На той час була заручена з назаретським теслею Йосипом, який взяв її за дружину. Разом із чоловіком вирушила до Вифлиєму, де народила Ісуса Христа. Супроводжувала Ісуса протягом його життя. Померла в Єрусалимі.

Лука Каппадокійський жив у 10 столітті та був православним священником і ігуменом монастиря Глибокореченського. Народився в Каппадокії, де вчився у знаменитого богослова Василія Великого. Святий був автором багатьох релігійних творів, у яких висловлював свої думки про духовне життя, молитву та любов до Бога.

Наші предки вірили, що цей день показує, якими будуть осінь і зима. Якщо багато лушпиння на цибулині - зима буде морозною. Якщо журавлі високо і повільно летять - восени буде багато дощів. Мало хмар у небі - зима буде холодною та вітряною.

В цей день не можна лаятися, давати та брати гроші в борг, не можна хвалитися здоров'ям і достатком.

Також вважається, що весілля в цей день призведе до неміцного шлюбу.

Раніше "Апостроф" розповідав, які свята відзначатимуть українці у вересні.

Вас також може зацікавити:

Як змінився календар свят в Україні з початку війни: інфографіка

Хто буде відзначати Дні ангела у вересні: повний список імен

В Україні з 1 вересня переходять на новий церковний календар: повний список святкових дат