RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Нечиста сила "полює" на жінок: яке свято 15 жовтня, головні прикмети та заборони

Згідно з новим церковним календарем, в Україні, 15 жовтня, вшановують пам'ять святого Євфимія Солунського та преподобномученика Лукіяна. Також у цей день існує небезпека того, що нечиста сила намагатиметься нашкодити жінкам.

"Апостроф" розповідає, про історію, заборони та прикмети цього дня.

Читайте також: Дати для весілля у 2024 році: як вибрати найкращий день

День пам'яті святого Євфимія.

Святий Євфимій Солунський був православним, який жив у ІХ столітті на території Палестини. Він народився у християнській сім'ї у місті Солун (Тесалоніки) і отримав ім'я Микита під час хрещення. Був обдарованим учнем і вивчав Святе Письмо, грецьку мову та філософію. У 840 році Євфимій разом із деякими іншими ченцями вирушив до Палестини, де вони оселилися в пустелі Зіф. Там вони започаткували новий монастир, який став центром духовного життя для багатьох пустельників. Євфимій був настоятелем монастиря і навчав своїх учнів любові до Бога і ближнього, про покаяння та молитву, про чистоту серця та смирення. Він здійснив багато чудес, зціливши хворих. Помер Євфимій у 898 році, залишивши по собі славу святості та мудрості.

День пам'яті преподобномученика Лукіяна.

Преподобномученик Лукіян був не лише священиком і богословом, а й одним із перших редакторів Біблії. Він народився в Самосаті, але навчався і служив в Антіохії, де став фундатором Антіохійської богословської школи. Він працював над виправленням та узгодженням грецьких текстів Святого Письма, створивши так звану "Лукіянову рецензію" Старого Завіту. У 840 році Лукіяна було заарештовано за християнську віру та ув'язнено в Нікомедії, де він витримав дев'ять років тортур і голоду. Перед смертю він звершив літургію у в'язниці й причастив усіх християн, які були з ним там. Він помер у 312 році та був похований у Константинополі.

Прикмети дня

  • Навколо Місяця білі кола - незабаром морози.
  • Кішка п'є багато води - до погіршення погоди.
  • На вулиці дощ - не буде снігу до листопада.

Що не можна робити у цей день

У цей день особливо обережними мають бути жінки. Здавна наші предки вірили, що нечиста сила намагатиметься нашкодити насамперед їм. Тому не можна відриватися від домашньої роботи, не бажано ходити в ліс, а також прати білизну. Також не рекомендували заплітати косу - якщо у цей день заплести косу, то вплетеш разом із нею й хвороби.

Що можна робити у цей день

Традиційно цей день намагалися присвятити домашнім справам. Зокрема жінки займалися заготівлею припасів на зиму, а чоловіки утеплювали будинок. Щоб злі духи не нашкодили та не зіпсували весь результат, намагалися займатися будь-якою домашньою роботою з самого ранку до вечора.

Раніше "Апостроф" писав, як змінився календар свят в Україні від початку війни.

  • Вас також може зацікавити:

Покрова Пресвятої Богородиці: коли відзначатимемо велике церковне свято у 2023 році

В Україні переглянуть державні свята та пам'ятні дати: Зеленський поділився деталями

Різдво Богородиці 2023: коли святкуємо за новим календарем і що заборонено цього дня