RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Вода "змиє" захист від хвороб: яке свято 17 жовтня, історія, заборони та прикмети

Згідно з новим церковним календарем, в Україні 17 жовтня вшановують пам'ять пророка Осії та святих мучеників Косми та Даміана. Раніше цього дня намагалися не митися, бо вірили, що вода може змити весь захист від хвороб.

"Апостроф" розповідає, про історію, заборони та прикмети цього дня.

Читайте також: Дати для весілля у 2024 році: як вибрати найкращий день

День пам'яті пророка Осії

У церковному календарі 17 жовтня - день пам'яті пророка Осії. Його ім'я можна перекласти з івриту як "порятунок". Осія жив і пророкував у VIII столітті до н. в Ізраїльському царстві, коли імператором був Єровоам II, аж до падіння Ізраїлю та його столиці. Пророк все своє життя боровся з язичниками і переправляв їх на шлях істини. За переказами, на праведне життя його підштовхнула дружина-розпусниця, яка йому зраджувала.

День пам'яті святих мучеників Косми та Даміана

Святі мученики Косма та Даміан були римськими лікарями-близнюками, які жили та проповідували християнство у III столітті. Вони були відомі своєю безкорисливою допомогою хворим та немічним, за що їх називали безсрібниками. Вони також творили чудеса зцілення через Божу благодать. За свою віру вони були заарештовані та піддані жорстоким тортурам, але Бог охороняв їх від усіляких рант. Незабаром вони були обезголовлені мечем разом із трьома іншими християнами. Їхня страта пройшла 27 вересня 287 року в Римі.

Що заборонено в цей день

Цього дня намагалися не митися, бо вірили, що вода може змити весь захист від хвороб. Якщо не вдалося обійти цю заборону, хоча б не мили свійських тварин, щоб захистити їх перед холодними часами. Також вірили, що краще не розпочинати нову роботу, бо вона точно не принесе успіху. Намагалися не ділитися своєю радістю з чужинцями, бо прийде нещастя. Не варто сваритися, лихословити й сваритися. Також, краще не ходити босоніж по траві.

Що можна робити в цей день

Особливу увагу приділяли селяни своєму транспорту. Колеса знімали, перевіряли, ремонтували та залишали зберігатися до весни. Також часто гадали на погоду скрипом коліс. Якщо вони їдуть тихо, то наступного року буде великий урожай овочів.

Народні прикмети

  • почути кукування зозулі - до сильних морозів;
  • гримить грім - взимку буде тепло;
  • вранці сильний туман - чекайте сонячного дня;
  • у лісі багато грибів - буде тепло;
  • на каштанах ще є листя - скоро потеплішає.

Раніше "Апостроф" писав, як змінився календар свят в Україні від початку війни.

  • Вас також може зацікавити:

Покрова Пресвятої Богородиці: коли відзначатимемо велике церковне свято у 2023 році

В Україні переглянуть державні свята та пам'ятні дати: Зеленський поділився деталями

Різдво Богородиці 2023: коли святкуємо за новим календарем і що заборонено цього дня