RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Антикорупціонери вказали на кримінальний шлейф та подвійне громадянство у заступника Оксена Лісового

У травні 2023 голова МОН Оксен Лісовий призначив двох заступників: Андрія Сташківа та Михайла Винницького, а пізніше виявилося, що діяльність Вінницького на попередньому місці роботи ознаменувалась корупційною справою.

Про це зокрема написали розслідувачі "СтопКору".

Вони вказують, що з 2014 до 2020 Вінницький був у МОН радником 3 міністрів та очолював секретаріат НАЗЯВО – Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. Орган відповідає за якість вищої освіти, акредитацію освітніх програм та моніторинг вишів. І саме у НАЗЯВО довкола Михайла Вінницького нібито спалахнув корупційний скандал: у 2020-2021, коли Вінницький очолював секретаріат НАЗЯВО, він влаштував собі у службове підпорядкування дружину Марту і неодноразово преміював її. У липні 2021 НАЗК надіслало до Агентства припис з вимогою звільнити (або перевести на інше місце роботи) одного з подружжя порушників.

Суд першої інстанції визнав Вінницького винним у порушенні, проте чиновник ініціював від імені НАЗЯВО зустрічний позов про "відсутність складу злочину". Апеляція вирішила справу не на користь посадовця. Пізніше справу закрили через недотримання часових рамок.

Винницький виконав припис, адже отримав підвищення й перейшов з НАЗЯВО до Міністерства освіти.

Оксен Лісовий назвав публікації ЗМІ про порушення заступника "дискредитацією": "На Михайла намагаються повісити ярлик корупціонера, перекручуючи та маніпулюючи фактами".

Також журналісти повідомили, що у власності родини Винницького є преміальний позашляховик – сірий Volvo XC90 (вартість - від 2,2 млн грн.). Михайло та його дружина Марта мають 2квартири на вулиці Нижній Вал. Обидві оселі вони придбали у 2015 році. Також, згідно з даними реєстрів, дружина Винницького є власницею будинку під Києвом.

Чиновник може мати й інше джерело доходу – власний бізнес. За даними YouControl, Михайло Винницький є співзасновником Виставкового центру "Експо Плаза", статутний капітал якого сягає майже 150 млн грн. Його партнерами називають Ігоря Колгатіна, експомічника нардепа Грановського (наразі фігурує у кримінальній справі щодо незаконного заволодіння міжнародним аеропортом "Одеса" та 2,5 млрд грн доходу від його діяльності).

Заступник міністра освіти також може мати громадянство двох країн - він народився в Канаді, до України переїхав у 2003 році, а у 2019 указом президента Порошенка отримав українське громадянство. У 2020 році при перетині держкордону він надав паспорт громадянина Канади, між тим, в Україні подвійне громадянство заборонене законом.

Михайло Вінницький на дзвінки та листи журналістів не відповідає, у Міносвіти, відповіли, що заступник міністра перебуває у відрядженні, не вказавши де саме та на який період. "СтопКор" готує звернення до правоохоронних органів та Кабінету Міністрів, аби ті дали оцінку виявленим порушенням.