RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

"Чотирилапі захисники": Кінологічна спілка України вручила нагороди собакам, які рятують життя

Друга церемонія нагородження "Чотирилапі захисники" відбулася, ВГО "Кінологічна спілка України" вручила почесні нагороди 23 службовим собакам та їх кінологам, що працюють у 10 службах і відомствах сектору безпеки і оборони України та цілодобово захищають і рятують людей.

Номінанти шукають міни на звільнених територіях, тіла загиблих внаслідок влучання ракет, зупиняють контрабанду, знаходять наркотики та вибухівку, розшукують зниклих людей.

В номінації "Пошук вибухових речовин" – за здатність виявляти вибухонебезпечні пристрої, зброю та частини до зброї – нагороджено 8 учасників. Першими стали німецька вівчарка Шторм з наставником - молодшим сержантом Головного управління розвідки Міноборони Станіславом Третьяком, що беруть участь у проведенні спецзаходів в зоні ООС, де здійснювали огляд авто, приміщень та територій з метою виявлення вибухових пристроїв.

В номінації "Собака спеціального призначення" – за виконання різноманітних спецзавдань, від затримання порушників до пошуку мін – нагороджено 5 героїв. Першим на сцену зі своїм провідником Віталієм Юрашем, вийшов бельгійська вівчарка малінуа Торнадо Буран, що працює під обстрілами, вибухами та піднімає дух оточуючим.

В номінації "Пошук наркотичних засобів" – за роботу у боротьбі з незаконним обігом наркотиків – нагороджено 4 номінантів. Першою для нагороди була запрошений бельгійська вівчарка малінуа Чейз зі своїм провідником, заступником начальника кінологічного центру Головного управління Нацполіції у м. Києві, капітаном поліції Віталієм Литвином. З березня кінологічною парою було здійснено 38 виїздів. Найбільше досягнення команди є виявлення пакунку з кокаїном вагою 1 кг.

В номінації "За врятоване життя" – нагороджено 5 чотирилапих героїв. Першим став службовий собака породи німецька вівчарка Гром зі старшим кінологом Північного оперативно-територіального обʼєднання Національної гвардії, молодшим сержантом Артемом Одинцем. Вони шукають тротил, гранати, набої, інші небезпечні предмети. Завдяки їх роботі врятовано не один десяток людей.

На церемонії були присутні легендарна бельгійська вівчарка малінуа Спаркі та кінолог Лариса Борисенко – керівниця Павлоградського пошуково-рятувального загону "Антарес". Спаркі вже 10,5 років, і на її рахунку понад 140 знайдених загиблих людей, яких було вбито і поховано росіянами.

ВГО "Кінологічна служба України" (КСУ) – це українська громадська кінологічна організація, створена у 1990 році з метою популяризації чистопородного розведення собак та приведення національної кінології до визнання міжнародною кінологічною спільнотою. КСУ об'єднує понад 250 тисяч членів з усіх куточків України, з 1996 року представляє Україну в Міжнародній кінологічній федерації, а у 2017 - отримала право на проведення Європейської виставки собак (Чемпіонат Європи). У 2022 КСУ провела першу церемонію нагородження собак, які проходять службу в лавах державних органах сектору безпеки і оборони. Тоді відзначено було 10 собак, зокрема і відомого пса Патрона.